Kutia: przepis na najsłodszy z wigilijnych przysmaków

2021-03-29
Kutia: przepis na wigilijny przysmak
Autor: Karolina Wrona Kutia to jedna z 12 potraw wchodzących w skład tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej.
średni
45 min
4

Kutia: przepis na klasyczne danie wigilijne złożone z ziaren pszenicy z makiem, rodzynkami i migdałami. Jak zrobić kutię? Oto sprawdzony przepis na ten wyjątkowy świąteczny przysmak!

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

  • mak
  • pszenica
  • amaretto
  • miód
  • cukier puder
  • rodzynki
  • migdały
  • śmietana 30 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pszenicę przepłucz, zalej gorącą wodą i zostaw na noc.
  • Następnego dnia odcedź pszenicę, zalej wodą i gotuj przez 4 godziny na wolnym ogniu.
  • W oddzielnym garnku zagrzej miód z cukrem, dodaj likier, rodzynki i migdały.
  • Mak opłucz, sparz i przemiel przez maszynkę.
  • Miód połącz z pszenicą i makiem. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  • Całość wstaw do lodówki na trzy godziny.
Redakcja
więcej