Kutia: przepis na najsłodszy z wigilijnych przysmaków
2021-03-29
średni
45 min
4
Kutia: przepis na klasyczne danie wigilijne złożone z ziaren pszenicy z makiem, rodzynkami i migdałami. Jak zrobić kutię? Oto sprawdzony przepis na ten wyjątkowy świąteczny przysmak!
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- mak
- pszenica
- amaretto
- miód
- cukier puder
- rodzynki
- migdały
- śmietana 30 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pszenicę przepłucz, zalej gorącą wodą i zostaw na noc.
- Następnego dnia odcedź pszenicę, zalej wodą i gotuj przez 4 godziny na wolnym ogniu.
- W oddzielnym garnku zagrzej miód z cukrem, dodaj likier, rodzynki i migdały.
- Mak opłucz, sparz i przemiel przez maszynkę.
- Miód połącz z pszenicą i makiem. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Całość wstaw do lodówki na trzy godziny.