Kutia bezglutenowa: przepis na wigilijny deser dla alergików
2021-03-29
średni
40 min
4
Kutia bezglutenowa przygotowywana jest na bazie brązowego ryżu. Do przyrządzenia tradycyjnej kutii używa się ziaren pszenicy lub pęczaku jęczmiennego, maku i różnego rodzaju bakalii, a zatem potrawa ta w wersji standardowej zawiera gluten, na który część z nas jest uczulona. Nie musimy jednak rezygnować z tego pysznego deseru. Oto sprawdzony przepis na bezglutenową kutię.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 1 szklanka maku niebieskiego
- 16 daktyli
- 3-4 figi
- garść rodzynek
- 4 suszone morele
- garść wyłuskanych orzechów włoskich
- kilkanaście migdałów bez skórki
- ½ szklanki mleka sojowego
- sok z ½ cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (brązowy gotuje się nieco dłużej niż biały - około 40 minut), odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
- Mak wsypujemy do rondelka i przepłukujemy wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut (do napęcznienia). Po przestudzeniu przekładamy go do blendera, zalewamy mlekiem sojowym i miksujemy całość na papkę.
- Orzechy i połowę migdałów grubo siekamy. Suszone morele, daktyle, figi i rodzynki parzymy na sicie gorącą wodą. Morele, figi i połowę daktyli siekamy, a drugą połowę miksujemy z ½ szklanki ciepłej wody (na gęsty krem).
- Ryż łączymy z makiem, dodajemy rodzynki, posiekane orzechy, migdały, morele, figi i daktyle, a następnie mieszamy z kremem daktylowym i sokiem z cytryny. Całość przekładamy do formy i ugniatamy, by masa dobrze się zlepiła. Na koniec przekładamy naszą kutię na półmisek i dekorujemy resztą migdałów.