Kutia bezglutenowa gryczana lub jaglana - przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na bezglutenową kutię z kaszy gryczanej lub jaglanej pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Warto go wypróbować, nawet jeśli nie musisz rezygnować z glutenu.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej
 - 400 ml wody, mleka lub dowolnego mleka roślinnego
 - 100–200 g maku
 - 120 g orzechów włoskich
 - 60 g migdałów bez skórki
 - 100 g rodzynek
 - 60 g suszonych śliwek bez pestek
 - 150 ml śmietanki (może być kokosowa)
 - 60 g ksylitolu
 - do smaku miód, syrop daktylowy lub rodzynkowy
 - 1 łyżka domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 1 ekopomarańczy
 - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotuj na sypko w wodzie, mleku lub mleku roślinnym z dodatkiem ksylitolu. W razie potrzeby dodaj więcej płynu. Kaszę jaglaną przed gotowaniem podpraż na sucho i przelej wrzątkiem na sicie. Przestudź.
 - Dowolnym sposobem przygotuj mak w większej lub mniejszej ilości (sparz lub ugotuj i zmiel albo użyj mielonego maku).
 - Orzechy i migdały posiekaj drobno lub grubo - jak wolisz. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Zamiennie możesz użyć innych bakalii, np. nerkowców, orzechów laskowych, piniowych, suszonych daktyli, fig, moreli lub żurawiny.
 - Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodając tyle słodzidła, by kutia była odpowiednio słodka. Śmietankę dodawaj partiami, by uzyskać preferowaną konsystencję (w razie potrzeby dodaj więcej).
 - Wstaw kutię do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj schłodzoną.