Kutia bezglutenowa gryczana lub jaglana - przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepis na bezglutenową kutię z kaszy gryczanej lub jaglanej pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Warto go wypróbować, nawet jeśli nie musisz rezygnować z glutenu.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej
- 400 ml wody, mleka lub dowolnego mleka roślinnego
- 100–200 g maku
- 120 g orzechów włoskich
- 60 g migdałów bez skórki
- 100 g rodzynek
- 60 g suszonych śliwek bez pestek
- 150 ml śmietanki (może być kokosowa)
- 60 g ksylitolu
- do smaku miód, syrop daktylowy lub rodzynkowy
- 1 łyżka domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 1 ekopomarańczy
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotuj na sypko w wodzie, mleku lub mleku roślinnym z dodatkiem ksylitolu. W razie potrzeby dodaj więcej płynu. Kaszę jaglaną przed gotowaniem podpraż na sucho i przelej wrzątkiem na sicie. Przestudź.
- Dowolnym sposobem przygotuj mak w większej lub mniejszej ilości (sparz lub ugotuj i zmiel albo użyj mielonego maku).
- Orzechy i migdały posiekaj drobno lub grubo - jak wolisz. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Zamiennie możesz użyć innych bakalii, np. nerkowców, orzechów laskowych, piniowych, suszonych daktyli, fig, moreli lub żurawiny.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodając tyle słodzidła, by kutia była odpowiednio słodka. Śmietankę dodawaj partiami, by uzyskać preferowaną konsystencję (w razie potrzeby dodaj więcej).
- Wstaw kutię do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj schłodzoną.