Kutia bezglutenowa gryczana lub jaglana - przepis

2021-03-29
Marta Szloser
Kutia gryczana lub jaglana (bezglutenowa)
Autor: Karolina Wrona Kutia z kaszy gryczanej bądź jaglanej jest nawet zdrowsza niż tradycyjna
łatwy
40 min
4

Przepis na bezglutenową kutię z kaszy gryczanej lub jaglanej pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Warto go wypróbować, nawet jeśli nie musisz rezygnować z glutenu.

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej
  • 400 ml wody, mleka lub dowolnego mleka roślinnego
  • 100–200 g maku
  • 120 g orzechów włoskich
  • 60 g migdałów bez skórki
  • 100 g rodzynek
  • 60 g suszonych śliwek bez pestek
  • 150 ml śmietanki (może być kokosowa)
  • 60 g ksylitolu
  • do smaku miód, syrop daktylowy lub rodzynkowy
  • 1 łyżka domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 1 ekopomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotuj na sypko w wodzie, mleku lub mleku roślinnym z dodatkiem ksylitolu. W razie potrzeby dodaj więcej płynu. Kaszę jaglaną przed gotowaniem podpraż na sucho i przelej wrzątkiem na sicie. Przestudź.
  • Dowolnym sposobem przygotuj mak w większej lub mniejszej ilości (sparz lub ugotuj i zmiel albo użyj mielonego maku).
  • Orzechy i migdały posiekaj drobno lub grubo - jak wolisz. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Zamiennie możesz użyć innych bakalii, np. nerkowców, orzechów laskowych, piniowych, suszonych daktyli, fig, moreli lub żurawiny.
  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodając tyle słodzidła, by kutia była odpowiednio słodka. Śmietankę dodawaj partiami, by uzyskać preferowaną konsystencję (w razie potrzeby dodaj więcej).
  • Wstaw kutię do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj schłodzoną.
Marta Szloser