Kuchnia wietnamska - poznaj przepis na banany w cieście
2021-03-29
średni
25 min
4
W każdej kuchni znajdują się dania, które warto poznać i zacząć przyrządzać. Kuchnie orientalne - w tym wietnamska - kuszą bogactwem oryginalnych smaków. Jednym z ulubionych deserów Wietnamczyków są banany w cieście. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- cztery banany
- 125 g skrobi
- sezam biały
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 g tempury
- 70 g wiórków kokosowych
- sos czekoladowy lub karmelowy
- starta skórka z limonki
- 125 g cukru
- cynamon
- świeże liście mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce dokładnie mieszamy mleczko kokosowe, cukier, mąkę, tempurę, startą skórkę limonki i wiórki kokosowe.
- Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. 4 cm.
- Kawałki banana obtaczamy w skrobi, a następnie zanurzamy w przygotowanym cieście.
- Na patelni, lub lepiej w woku, rozgrzewamy olej.
- Usmażone plasterki banana układamy na talerzu, polewamy sosem karmelowym lub czekoladowym, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi, sezamem i cynamonem.
- Talerz dekorujemy świeżymi listkami mięty.
- Banany podaje się na ciepło.
- Można do nich dodać także kulkę lodów waniliowych.