Krem truskawkowo-śmietankowy - pomysł na deser [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Świeże, pachnące truskawki są wręcz stworzone do wszelkiej maści deserów. Krem truskawkowo-śmietankowy jest łatwy w przygotowaniu, można go też dłuższą chwilę przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI
- 750 g truskawek
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 250 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki opłucz, dobrze osącz i usuń szypułki.
- Odłóż garść najładniejszych małych owoców do dekoracji, pozostałe truskawki pokrój i zmiksuj blenderem na gładki mus.
- Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody, odstaw na 15 minut.
- Mus truskawkowy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Zostaw do ostygnięcia.
- Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywno, delikatnie połącz z przestudzonym musem.
- Masę nałóż do salaterki lub do małych miseczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem udekoruj odłożonymi truskawkami.