Krem truskawkowo-śmietankowy - pomysł na deser [przepis]

Joanna Anczura
krem-truskawkowo-smietankowy-pomysl-na-deser-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Słodki, puszysty, soczyście owocowy deser
łatwy
30 min
4

Świeże, pachnące truskawki są wręcz stworzone do wszelkiej maści deserów. Krem truskawkowo-śmietankowy jest łatwy w przygotowaniu, można go też dłuższą chwilę przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 750 g truskawek
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki opłucz, dobrze osącz i usuń szypułki.
  • Odłóż garść najładniejszych małych owoców do dekoracji, pozostałe truskawki pokrój i zmiksuj blenderem na gładki mus.
  • Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody, odstaw na 15 minut.
  • Mus truskawkowy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Zostaw do ostygnięcia.
  • Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywno, delikatnie połącz z przestudzonym musem.
  • Masę nałóż do salaterki lub do małych miseczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  • Przed podaniem udekoruj odłożonymi truskawkami.
Joanna Anczura