Krem kawowo-czekoladowy: przepis na walentynkową symfonię afrodyzjaków

Krem czekoladowy na walentynki
Autor: Shutterstock Krem czekoladowy na walentynki może stać się słodkim preludium upojnego wieczoru.
średni
20 min
4

Krem kawowo-czekoladowy to inaczej mówiąc, wspaniała podróż do krainy namiętności, która rozpoczyna się w… kuchni. Wspólne przyrządzanie posiłku, choćby tylko deseru, a potem jego niespieszne jedzenie może być jak gra wstępna. A przepis na krem kawowo-czekoladowy może stać jej elementem!

SKŁADNIKI

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka masła słonecznego (lub jakiejkolwiek margaryny miękkiej)
  • 2 łyżki wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)
  • 3 dag masła (miękkiego)
  • filiżanka espresso
  • wiórki czekoladowe lub kakao (rozpuszczalne) do posypania
  • odrobina soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę podzielić na cząstki, rozpuścić w kąpieli wodnej (na brzegach większego garnka, w którym gotuje się woda, oprzeć mniejszy, do niego wrzucić kawałki czekolady).
  • Do czekolady dodać margarynę, wodę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić.
  • Ubić w mikserze śmietanę.
  • Zaparzyć mocne espresso.
  • Czekoladę (nie może być gorąca) przelać do głębokiej miski.
  • Do czekolady dodać masło, żółtka i kawę. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać.
  • Do białek dodać odrobinę soli i ubić.
  • Gdy piana będzie już puszysta, zacząć dodawać do niej małymi porcjami cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna.
  • Gotową pianę dodać do masy kawowej i delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do pucharków wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem można posypać rozpuszczalnym kakao lub wiórkami czekolady.