Krem kawowo-czekoladowy: przepis na walentynkową symfonię afrodyzjaków
2021-03-31
średni
20 min
4
Krem kawowo-czekoladowy to inaczej mówiąc, wspaniała podróż do krainy namiętności, która rozpoczyna się w… kuchni. Wspólne przyrządzanie posiłku, choćby tylko deseru, a potem jego niespieszne jedzenie może być jak gra wstępna. A przepis na krem kawowo-czekoladowy może stać jej elementem!
SKŁADNIKI
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła słonecznego (lub jakiejkolwiek margaryny miękkiej)
- 2 łyżki wody
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)
- 3 dag masła (miękkiego)
- filiżanka espresso
- wiórki czekoladowe lub kakao (rozpuszczalne) do posypania
- odrobina soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę podzielić na cząstki, rozpuścić w kąpieli wodnej (na brzegach większego garnka, w którym gotuje się woda, oprzeć mniejszy, do niego wrzucić kawałki czekolady).
- Do czekolady dodać margarynę, wodę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić.
- Ubić w mikserze śmietanę.
- Zaparzyć mocne espresso.
- Czekoladę (nie może być gorąca) przelać do głębokiej miski.
- Do czekolady dodać masło, żółtka i kawę. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać.
- Do białek dodać odrobinę soli i ubić.
- Gdy piana będzie już puszysta, zacząć dodawać do niej małymi porcjami cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna.
- Gotową pianę dodać do masy kawowej i delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do pucharków wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem można posypać rozpuszczalnym kakao lub wiórkami czekolady.