Krem jagodowy - przepis na pyszny krem z jagód

2021-03-29
M. K.
Krem jagodowy - przepis na pyszny krem z jagód
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny krem do ciast i babeczek.
łatwy
30 min
4

Krem jagodowy to niezwykle smaczny i bardzo ładny dodatek do wszelkich ciast i deserów. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zniewalający. Podajemy dobry przepis na krem jagodowy. Sprawdź, jak go przygotować.

Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów

Jagody z kruszonką 

Kozi ser z jagodami: sałatka afrodyzjak 

Clafoutis z jagodami lub borówkami amerykańskim

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 400 g jagód
  • 1 łyżka żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody umyj i osącz. Włóż je do garnka, dodaj cukier i miąższ z laski wanilii, a następnie gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
  • Po upływie tego czasu przelej jagody przez gazę. Ostudź powstały syrop.
  • Żelatynę zalej zimną wodą tak, aby proszek został zakryty i odstaw do napęcznienia.
  • Śmietankę kremówkę zmiksuj na gładką masę i powoli dodawaj do niej sok, nadal miksując. 
  • Żelatynę wstaw do mikrofalówki na 15 sekund i płynną dolej do masy. Dokładnie zmiksuj.
  • Wstaw masę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie możesz przełożyć ją do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasto albo babeczki.
M. K.