Krem jagodowy - przepis na pyszny krem z jagód
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krem jagodowy to niezwykle smaczny i bardzo ładny dodatek do wszelkich ciast i deserów. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zniewalający. Podajemy dobry przepis na krem jagodowy. Sprawdź, jak go przygotować.
Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów
Jagody z kruszonką
Kozi ser z jagodami: sałatka afrodyzjak
Clafoutis z jagodami lub borówkami amerykańskim
SKŁADNIKI
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- laska wanilii
- 400 g jagód
- 1 łyżka żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody umyj i osącz. Włóż je do garnka, dodaj cukier i miąższ z laski wanilii, a następnie gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
- Po upływie tego czasu przelej jagody przez gazę. Ostudź powstały syrop.
- Żelatynę zalej zimną wodą tak, aby proszek został zakryty i odstaw do napęcznienia.
- Śmietankę kremówkę zmiksuj na gładką masę i powoli dodawaj do niej sok, nadal miksując.
- Żelatynę wstaw do mikrofalówki na 15 sekund i płynną dolej do masy. Dokładnie zmiksuj.
- Wstaw masę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie możesz przełożyć ją do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasto albo babeczki.