Krem brulee - przepis na słynny deser
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Próbowałeś już przepis na krem brulee, słynny zapiekany deser z żółtek, śmietanki i wanilii? Creme brulee wyśmienicie smakuje z owocami, czekoladą lub bakaliami. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny krem brulee, frykas, za którym przepadali niegdyś francuscy monarchowie.
SKŁADNIKI
- 1 laska wanilii
- 1/2 litra śmietany
- 7 dag cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 6 żółtek
- 4 łyżki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka miąższu.
- W rondlu zagotuj śmietankę z białym cukrem i wanilią. Kiedy śmietanka zacznie się podnosić, rondel zdejmij z ognia.
- Gorącą śmietanę wymieszaj z kawą. Żółtka lekko ubij, a następnie dodawaj do nich powoli po łyżce ciepłą śmietanę, delikatnie mieszając.
- Foremki żaroodporne napełnij kremem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. Zapiekaj prze 50 minut.
- Ostudzone foremki z kremem wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Przed podaniem każdą porcję kremu posyp brązowym cukrem i zapiekaj w piekarniku ustawionym na pozycję grill, dopóki cukier się nie skarmelizuje.