Krem brulee - przepis na słynny deser

miesięcznik Zdrowie
Krem brulee
Autor: Shutterstock Krem bulle to słynny deser rodem z Francji.
łatwy
100 min
4

Próbowałeś już przepis na krem brulee, słynny zapiekany deser z żółtek, śmietanki i wanilii? Creme brulee wyśmienicie smakuje z owocami, czekoladą lub bakaliami. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny krem brulee, frykas, za którym przepadali niegdyś francuscy monarchowie. 

SKŁADNIKI

  • 1 laska wanilii
  • 1/2 litra śmietany
  • 7 dag cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka miąższu.
  • W rondlu zagotuj śmietankę z białym cukrem i wanilią. Kiedy śmietanka zacznie się podnosić, rondel zdejmij z ognia.
  • Gorącą śmietanę wymieszaj z kawą. Żółtka lekko ubij, a następnie dodawaj do nich powoli po łyżce ciepłą śmietanę, delikatnie mieszając.
  • Foremki żaroodporne napełnij kremem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. Zapiekaj prze 50 minut.
  • Ostudzone foremki z kremem wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Przed podaniem każdą porcję kremu posyp brązowym cukrem i zapiekaj w piekarniku ustawionym na pozycję grill, dopóki cukier się nie skarmelizuje.
miesięcznik Zdrowie