Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kokosowe kulki w czekoladzie to łatwe do przygotowania małe słodkie przyjemności. Z naturalnych składników, słodzone miodem, z kontrapunktem z gorzkiej czekolady i bez konserwantów. Domowe słodycze wysokiej próby.
SKŁADNIKI
- 30 dag wiórków kokosowych
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka suszonych malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać wiórki kokosowe. Stopniowo dolewać 3/4 puszki mleka, cały czas mieszając. Wiórki powinny w mleku namoknąć, ale nie powinny w nim pływać. Wstawić do lodówki na kilka minut.
- Masę wyjąć z lodówki, dodać olej i miód. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki rękami.
- Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Poukładać je na tacy i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej resztę mleka kokosowego i wymieszać. Kulki zanurzać w czekoladzie i posypać pokruszonymi malinami. Maliny można zastąpić wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki.