Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser

Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Autor: Shutterstock Kokosowe kulki w czekoladzie zrobisz w domu szybko i łatwo
łatwy
30 min
4

Kokosowe kulki w czekoladzie to łatwe do przygotowania małe słodkie przyjemności. Z naturalnych składników, słodzone miodem, z kontrapunktem z gorzkiej  czekolady i bez konserwantów. Domowe słodycze wysokiej próby.

SKŁADNIKI

  • 30 dag wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka suszonych malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe. Stopniowo dolewać 3/4 puszki mleka, cały czas mieszając. Wiórki powinny w mleku namoknąć, ale nie powinny w nim pływać. Wstawić do lodówki na kilka minut.
  • Masę wyjąć z lodówki, dodać olej i miód. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki rękami.
  • Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Poukładać je na tacy i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej resztę mleka kokosowego i wymieszać.  Kulki zanurzać w czekoladzie i posypać pokruszonymi malinami. Maliny można zastąpić wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej