Kisiel z gotowanych jabłek: przepis na lekki i pyszny deser
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Deser taki jak kisiel domowy z jabłek gotowanych jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Wypróbuj nasz przepis i ciekawie wykorzystaj soczyste jabłka.
SKŁADNIKI
- 4-5 jabłek, np. boiken, boskop, reneta
 - 2-4 łyżki cukru
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - kawałek kory cynamonu
 - 3-4 goździki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj, cienko obierz, pokrój na ćwiartki, zalej 3/4 litra wody, wrzuć goździki i cynamon. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
 - Z rozgotowanych jabłek wyjmij goździki i cynamon, a następnie owoce przetrzyj przez sitko. Dosyp cukier, wymieszaj.
 - Mąkę ziemniaczaną rozprowadź niewielką ilością zimnej wody, a następnie połącz z przecierem jabłkowym.
 - Mieszając, zagotuj, przelej do salaterek. Przed podaniem kisiel można udekorować kleksem bitej śmietany lub domową konfiturą z wiśni albo truskawek.