Kisiel z gotowanych jabłek: przepis na lekki i pyszny deser

2021-03-29
Kisiel z gotowanych jabłek
Autor: Shutterstock Co ciekawego można zrobić z jabłek? Proponujemy pyszny kisiel
łatwy
30 min
4

Deser taki jak kisiel domowy z jabłek gotowanych jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Wypróbuj nasz przepis i ciekawie wykorzystaj soczyste jabłka.

SKŁADNIKI

  • 4-5 jabłek, np. boiken, boskop, reneta
  • 2-4 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kawałek kory cynamonu
  • 3-4 goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyj, cienko obierz, pokrój na ćwiartki, zalej 3/4 litra wody, wrzuć goździki i cynamon. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  • Z rozgotowanych jabłek wyjmij goździki i cynamon, a następnie owoce przetrzyj przez sitko. Dosyp cukier, wymieszaj.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadź niewielką ilością zimnej wody, a następnie połącz z przecierem jabłkowym.
  • Mieszając, zagotuj, przelej do salaterek. Przed podaniem kisiel można udekorować kleksem bitej śmietany lub domową konfiturą z wiśni albo truskawek.