Kisiel z gotowanych jabłek: przepis na lekki i pyszny deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Deser taki jak kisiel domowy z jabłek gotowanych jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Wypróbuj nasz przepis i ciekawie wykorzystaj soczyste jabłka.
SKŁADNIKI
- 4-5 jabłek, np. boiken, boskop, reneta
- 2-4 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kawałek kory cynamonu
- 3-4 goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj, cienko obierz, pokrój na ćwiartki, zalej 3/4 litra wody, wrzuć goździki i cynamon. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Z rozgotowanych jabłek wyjmij goździki i cynamon, a następnie owoce przetrzyj przez sitko. Dosyp cukier, wymieszaj.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź niewielką ilością zimnej wody, a następnie połącz z przecierem jabłkowym.
- Mieszając, zagotuj, przelej do salaterek. Przed podaniem kisiel można udekorować kleksem bitej śmietany lub domową konfiturą z wiśni albo truskawek.