Kisiel mleczny - co to jest i jak przygotować?
2021-02-15

łatwy
0 min
4
Kisiel mleczny to inaczej budyń. Nazwa ta pochodzi z czasu, kiedy budyniem zażywało się potrawy pieczone w kąpieli wodnej. Dzisiaj te ostatnio zostały nieco zapomniane, a ich nazwę przyjął żelujący deser na bazie mleka. Jak zrobić domowy kisiel mleczny?
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mleka odlej pół szklanki a resztę wlej do garnka, dodaj przekrojoną wzdłuż wanilię i cukier i zagotuj.
- W odlanym, zimnym mleku dokładnie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, tak aby nie było żadnych grudek.
- Gdy mleko z cukrem i wanilią zacznie wrzeć wyjmij z niego wanilię.
- Do gotującego się mleka wlej mieszaninę zimnego mleka i skrobi ziemniaczanej, zmniejsz ogień i mieszaj.
- Zagotuj cały czas mieszając. Od razu przelej do przepłukanych zimną woda pucharków.