Kheer z mango: przepis na pyszny indyjski deser

2021-03-29
serwis prasowy Liptona
Kheer z mango: przepis na pyszny indyjski deser
Autor: Shutterstock Polecamy pyszny mleczno-ryżowy deser z mango i bakaliami
łatwy
35 min
4

Co zrobić z owoców mango? Polecamy kheer, czyli deser o indyjskim rodowodzie. Jego świetny uzupełnieniem jest herbata Bangalore Palace. Zawarte w niej kawałki skórki pomarańczy tworzą doskonałą kompozycję smakową z owocem mango.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki ryżu (najlepiej carlose)
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 strąków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/4 szklanki rodzynek posiekanych
  • 3 duże mango, pokrojone
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych, prażonych
  • 1/3 szklanki śmietanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłucz ryż pod zimną wodą. Następnie umieść go w średnim rondlu z wrzątkiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut bez przykrycia. Dokładnie odcedź.
  • Połącz w dużym rondlu mleko, cukier, kardamon oraz cynamon i doprowadź  do wrzenia.
  • Dodaj ryż, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie większość mleka. Zdejmij z ognia.
  • Dodaj rodzynki, mango i połowę płatków migdałów. Podawaj posypane pozostałymi migdałami i polane śmietanką.
serwis prasowy Liptona