Kheer z mango: przepis na pyszny indyjski deser
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Co zrobić z owoców mango? Polecamy kheer, czyli deser o indyjskim rodowodzie. Jego świetny uzupełnieniem jest herbata Bangalore Palace. Zawarte w niej kawałki skórki pomarańczy tworzą doskonałą kompozycję smakową z owocem mango.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki ryżu (najlepiej carlose)
 - 3 szklanki mleka w proszku
 - 1/3 szklanki cukru pudru
 - 6 strąków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
 - 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
 - 1/4 szklanki rodzynek posiekanych
 - 3 duże mango, pokrojone
 - 1/3 szklanki płatków migdałowych, prażonych
 - 1/3 szklanki śmietanki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłucz ryż pod zimną wodą. Następnie umieść go w średnim rondlu z wrzątkiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut bez przykrycia. Dokładnie odcedź.
 - Połącz w dużym rondlu mleko, cukier, kardamon oraz cynamon i doprowadź do wrzenia.
 - Dodaj ryż, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie większość mleka. Zdejmij z ognia.
 - Dodaj rodzynki, mango i połowę płatków migdałów. Podawaj posypane pozostałymi migdałami i polane śmietanką.