Kawowa galaretka z białą czekoladą

2021-03-29
Kawowa galaretka z białą czekoladą
Autor: Shutterstock Kawowa galaretka z biała czekoladą pyszny deser dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Kawowa galaretka z białą czekoladą wygląda interesująco i jeszcze lepiej smakuje. Kolejne, coraz ciemniejsze, warstwy intensyfikują doznania smakowe. Pyszny deser kawowy na leniwe popołudnie. Można przygotować galaretkę z rozpuszczalną kawą prawdziwą lub zbożową. To łatwy deser dla początkujących.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej prawdziwej lub zbożowej
  • 800 ml mleka
  • 400 ml wody
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 18 kostek białej czekolady
  • 6 płaskich łyżeczek agar agar lub żelatyny
  • starta czekolada deserowa do dekoracji
  • kawowe cukiereczki do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 1 warstwa - 400 ml wody gotujemy z 2 płaskimi łyżeczkami kawy rozpuszczalnej i 2 czubatymi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami agaru. Jeśli używasz żelatyny, to dodajesz ją do zagotowanego płynu i mieszasz tak długo, aż się rozpuści. Nie gotujesz żelatyny.
  • Rozpuszczamy, wlewamy do pucharków lub kieliszków do wina. Zostawiamy do chłodzenia.
  • 2 warstwa - 400 ml mleka gotujemy z 2 płaskimi łyżeczkami kawy rozpuszczalnej i 2 czubatymi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami agaru. Jeśli używasz żelatyny, to dodajesz ją do zagotowanego płynu i mieszasz tak długo, aż się rozpuści. Nie gotujesz żelatyny.
  • Zalewamy czekoladę (8 kostek), rozpuszczamy, wlewamy do pucharków. Zostawiamy do chłodzenia.
  • 3 warstwa - 400 ml mleka gotujemy 2 czubatymi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami agaru. Jeśli używasz żelatyny, to dodajesz ją do zagotowanego płynu i mieszasz tak długo, aż się rozpuści. Nie gotujesz żelatyny.
  • Zalewamy czekoladę (10 kostek), rozpuszczamy, wlewamy do pucharków. Zostawiamy do chłodzenia.
  • Wierzch deseru posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy kawowymi cukiereczkami.