Kawowa galaretka z białą czekoladą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kawowa galaretka z białą czekoladą wygląda interesująco i jeszcze lepiej smakuje. Kolejne, coraz ciemniejsze, warstwy intensyfikują doznania smakowe. Pyszny deser kawowy na leniwe popołudnie. Można przygotować galaretkę z rozpuszczalną kawą prawdziwą lub zbożową. To łatwy deser dla początkujących.
SKŁADNIKI
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej prawdziwej lub zbożowej
- 800 ml mleka
- 400 ml wody
- 6 czubatych łyżek cukru
- 18 kostek białej czekolady
- 6 płaskich łyżeczek agar agar lub żelatyny
- starta czekolada deserowa do dekoracji
- kawowe cukiereczki do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 1 warstwa - 400 ml wody gotujemy z 2 płaskimi łyżeczkami kawy rozpuszczalnej i 2 czubatymi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami agaru. Jeśli używasz żelatyny, to dodajesz ją do zagotowanego płynu i mieszasz tak długo, aż się rozpuści. Nie gotujesz żelatyny.
- Rozpuszczamy, wlewamy do pucharków lub kieliszków do wina. Zostawiamy do chłodzenia.
- 2 warstwa - 400 ml mleka gotujemy z 2 płaskimi łyżeczkami kawy rozpuszczalnej i 2 czubatymi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami agaru. Jeśli używasz żelatyny, to dodajesz ją do zagotowanego płynu i mieszasz tak długo, aż się rozpuści. Nie gotujesz żelatyny.
- Zalewamy czekoladę (8 kostek), rozpuszczamy, wlewamy do pucharków. Zostawiamy do chłodzenia.
- 3 warstwa - 400 ml mleka gotujemy 2 czubatymi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami agaru. Jeśli używasz żelatyny, to dodajesz ją do zagotowanego płynu i mieszasz tak długo, aż się rozpuści. Nie gotujesz żelatyny.
- Zalewamy czekoladę (10 kostek), rozpuszczamy, wlewamy do pucharków. Zostawiamy do chłodzenia.
- Wierzch deseru posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy kawowymi cukiereczkami.