Kasza z suszonymi śliwkami - przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kasza z suszonymi śliwkami to by świąteczny deser w dawniejszych czasach.Warto przywrócić mu świetność, bo to danie łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo zdrowe. Taką kaszę warto przygotowywać nie tylko w okresie świątecznym - może być doskonałym daniem na ciepłe śniadanie lub podwieczorek czy kolację.
SKŁADNIKI
- 200-300 g kaszy jęczmiennej
- 100 g suszonych śliwek (polskich, podwędzonych, nie kalifornijskich)
- miód
- cynamon
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki wypłukać i zalać przegotowaną wodą. Zostawić by namokły (najlepiej całą noc).
- Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do osolonego wrzątku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
- W razie potrzeby dolać odrobinę przegotowanej wody (można wykorzystać wodę z moczonych śliwek). Pod koniec gotowania wrzucić przekrojone na pół śliwki. Kaszę należy od czasu do czasu przemieszać.
- Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie, zdjąć ją z kuchenki, dodać miód, zamieszać i schować na pół godziny pod koc.
- Kaszę podawać na ciepło, posypaną cynamonem.