Kasza z suszonymi śliwkami - przepis

2021-03-29
Kasza z suszonymi śliwkami - przepis
Autor: Shutterstock Kasza z suszonymi  śliwkami  - idealne danie nie tylko na wigilijną kolację.
łatwy
25 min
4

Kasza z suszonymi śliwkami to  by świąteczny deser w dawniejszych czasach.Warto przywrócić mu świetność, bo to danie łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo zdrowe. Taką kaszę warto  przygotowywać nie tylko w okresie świątecznym - może być doskonałym daniem na  ciepłe śniadanie lub podwieczorek czy  kolację.

SKŁADNIKI

  • 200-300 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g suszonych śliwek (polskich, podwędzonych, nie kalifornijskich)
  • miód
  • cynamon
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki wypłukać i zalać przegotowaną wodą. Zostawić by namokły (najlepiej całą noc).
  • Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do osolonego wrzątku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
  • W razie potrzeby dolać odrobinę przegotowanej wody (można wykorzystać wodę z moczonych śliwek). Pod koniec gotowania wrzucić przekrojone na pół śliwki. Kaszę należy od czasu do czasu przemieszać.
  • Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie, zdjąć ją z kuchenki, dodać miód, zamieszać i schować na pół godziny pod koc.
  • Kaszę podawać na ciepło, posypaną cynamonem.