Jedwabiście kremowy blok czekoladowy z 3 składników
2022-02-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jedwabiście kremowy blok czekoladowy z tylko 3 składników to naprawdę łatwy deser. Powiem szczerze, to jest tak dobre, że już w czasie przygotowań trudno się powstrzymać przed ciągłym próbowaniem. Warto jednak powstrzymać apetyt, bo nagroda jest przepyszna! Zobacz przepis, jak przyrządzić najłatwiejszy blok czekoladowy z mleka skondensowanego, kakao w proszku i masła!
ZOBACZ TEŻ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach >
SKŁADNIKI
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 4 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki masła
- foremka około 20 cm długości
- folia spożywcza
- sól himalajska, prażone orzechy lub sproszkowane kakao do dekoracji i dla smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelej do małego rondelka.
- Dodaj kakao w proszku i mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
- Rondelek postaw na małym gazie i podgrzewaj, cały czas mieszając.
- Gdy zawartość rondelka zagotuje się, dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Ciągle mieszając gotuj przez 10 minut na słabym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje.
- Niedużą foremkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż masę do tak przygotowanej foremki.
- Wierzch masy czekoladowej przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia.
- Ostudzoną masę wstaw dlo lodówki. Schładzaj przez 1 do 1½ godziny.
- Gotowy blok pokrój na porcje. Ewentualnie posyp solą, prażonymi orzechami lub posyp kakao. Doda to samku i ładnie wygląda.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę