Jedwabiście kremowy blok czekoladowy z 3 składników

Blok czekoladowy
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jedwabiście kremowy blok czekoladowy z tylko 3 składników to naprawdę łatwy deser. Powiem szczerze, to jest tak dobre, że już w czasie przygotowań trudno się powstrzymać przed ciągłym próbowaniem. Warto jednak powstrzymać apetyt, bo nagroda jest przepyszna! Zobacz przepis, jak przyrządzić najłatwiejszy blok czekoladowy z mleka skondensowanego, kakao w proszku i masła! 

ZOBACZ TEŻ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach >

SKŁADNIKI

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki masła 
  • foremka około 20 cm długości
  • folia spożywcza
  • sól himalajska, prażone orzechy lub sproszkowane kakao do dekoracji i dla smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko przelej do małego rondelka. 
  • Dodaj kakao w proszku i mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
  • Rondelek postaw na małym gazie i podgrzewaj, cały czas mieszając.
  • Gdy zawartość rondelka zagotuje się, dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  • Ciągle mieszając gotuj przez 10 minut na słabym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. 
  • Niedużą foremkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż masę do tak przygotowanej foremki. 
  • Wierzch masy czekoladowej przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia. 
  • Ostudzoną masę wstaw dlo lodówki. Schładzaj przez 1 do 1½ godziny.
  • Gotowy blok pokrój na porcje. Ewentualnie posyp solą, prażonymi orzechami lub posyp kakao. Doda to samku i ładnie wygląda. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej