Jak zrobić suflet czekoladowy? Sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
45 min
4
Ten deser zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Przygotowanie sufleu czekoladowego wymaga pewnej wprawy, lecz gdy ją osiągniesz, twoi domownicy i goście będą zachwyceni. Naucz się przyrządzać czekoladowy deser - suflet!
SKŁADNIKI
- 5 łyżek czekolady w proszku
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do smarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić żółtka od białek, utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Wymieszać przesianą mąkę z czekoladą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do utartych jajek.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wlać ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec ok. 30 minut. Suflet podawać na ciepło, można polać śmietaną.