Jak zrobić suflet czekoladowy? Sprawdzony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Ten deser zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Przygotowanie sufleu czekoladowego wymaga pewnej wprawy, lecz gdy ją osiągniesz, twoi domownicy i goście będą zachwyceni. Naucz się przyrządzać czekoladowy deser - suflet!
SKŁADNIKI
- 5 łyżek czekolady w proszku
 - 4 jajka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 15 dag mąki
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - tłuszcz do smarowania
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić żółtka od białek, utrzeć z cukrem na gładką masę.
 - Wymieszać przesianą mąkę z czekoladą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do utartych jajek.
 - Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
 - Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wlać ciasto.
 - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec ok. 30 minut. Suflet podawać na ciepło, można polać śmietaną.