Jak zrobić sorbet ananasowy? Podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Jeśli nie lubisz mlecznych lodów, a masz ochotę na słodkie orzeźwienie, wypróbuj sorbet owocowy. Możesz zrobić go samemu w domu. Potrzebujesz tylko trochę cukru, dowolny sok owocowy i trochę cierpliwości. Sprawdź, jak zrobić sorbet ananasowy.
SKŁADNIKI
- 850 ml niesłodzonego soku ananasowego z puszki lub świeżo wyciśniętego z ananasa
- 375 ml (1 ½ kubka) cukru
- 3 łyżki przecedzonego soku z cytryny
- 1 białko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym rondlu mieszaj na małym ogniu sok ananasowy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, a następnie na małym ogniu trzymaj całość jeszcze przez 5 minut. Zbierz z wierzchu „szumowiny”.
- Dodaj do ananasa sok z cytryny. Wymieszaj. Przelej całość na płaską blachę do pieczenia ciasta. Przykryj pergaminem, wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
- Wyjmij z zamrażalnika. Masę przemieszaj starannie widelcem. Ponownie włóż do zamrażalnika.
- Czynność powtarzaj jeszcze dwa razy.
- Na koniec przełóż masę do miski lub blendera, dodaj białko. (Białko warto wcześniej sparzyć). Ubijaj sorbet elektryczną trzepaczką lub w blenderze przez 3 minuty.
- Blaszkę z sorbetem wstaw z powrotem do zamrażalnika. Przykryj kawałkiem pergaminu. Zamróź.