Jak zrobić muffinki walentynkowe? Podajemy dobry przepis

Katarzyna Tarasiuk
Jak zrobić muffinki walentynkowe? Podajemy dobry przepis
Autor: thinkstockphotos.com Słodkie desery na walentynki najlepiej zrobić samodzielnie
łatwy
40 min
4

Z okazji walentynek pary najczęściej wybierają się do restauracji lub kina, obdarowując się drobnymi upominkami. Jeśli nie masz jeszcze prezentu dla ukochanej osoby, nie panikuj. Proponujemy ci upieczenie domowych muffinek!

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania czerwonych landrynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku należy rozpuścić czekoladę, tak by stała się płynna. Następnie roztrzepujemy jajko. Bierzemy dwa naczynia i do jednego wrzucamy składniki suche, a do drugiego mokre. Mieszamy składniki w obu naczyniach. Następnie wlewamy (wsypujemy) składniki z obu naczyń do jednego większego naczynia i powoli mieszamy. Ciasto na muffiny jest już gotowe. Przekładamy je do foremek i wkładamy do piekarnika. Powinien on być wcześniej nagrzany do temperatury 190-200 st. C. Muffinki pieczemy, aż będą rumiane. W celu sprawdzenia, czy babeczki są gotowe, możemy nakłuć jedną z nich wykałaczką. Jeżeli po wyciągnięciu wykałaczka jest sucha - możemy wyciągać muffinki z piekarnika. Jeżeli jest mokra, czekamy 10-15 minut i powtarzamy test. Gotowe babeczki odstawiamy, by wystygły, i dekorujemy je cukrem pudrem. Landrynki wkładamy do woreczka i rozkruszamy tłuczkiem do mięsa. Następnie bierzemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy foremki w kształcie serduszek. Pokruszone landrynki wkładamy do foremek i wstawiamy blachę do piekarnika. Czekamy, aż landrynki się rozpuszczą. Następnie wyjmujemy blachę, czekamy, aż serduszka ostygną, a następnie używamy ich do dekoracji muffinek.
Katarzyna Tarasiuk