Jak zrobić muffinki walentynkowe? Podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Z okazji walentynek pary najczęściej wybierają się do restauracji lub kina, obdarowując się drobnymi upominkami. Jeśli nie masz jeszcze prezentu dla ukochanej osoby, nie panikuj. Proponujemy ci upieczenie domowych muffinek!
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- pół opakowania czerwonych landrynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku należy rozpuścić czekoladę, tak by stała się płynna. Następnie roztrzepujemy jajko. Bierzemy dwa naczynia i do jednego wrzucamy składniki suche, a do drugiego mokre. Mieszamy składniki w obu naczyniach. Następnie wlewamy (wsypujemy) składniki z obu naczyń do jednego większego naczynia i powoli mieszamy. Ciasto na muffiny jest już gotowe. Przekładamy je do foremek i wkładamy do piekarnika. Powinien on być wcześniej nagrzany do temperatury 190-200 st. C. Muffinki pieczemy, aż będą rumiane. W celu sprawdzenia, czy babeczki są gotowe, możemy nakłuć jedną z nich wykałaczką. Jeżeli po wyciągnięciu wykałaczka jest sucha - możemy wyciągać muffinki z piekarnika. Jeżeli jest mokra, czekamy 10-15 minut i powtarzamy test. Gotowe babeczki odstawiamy, by wystygły, i dekorujemy je cukrem pudrem. Landrynki wkładamy do woreczka i rozkruszamy tłuczkiem do mięsa. Następnie bierzemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy foremki w kształcie serduszek. Pokruszone landrynki wkładamy do foremek i wstawiamy blachę do piekarnika. Czekamy, aż landrynki się rozpuszczą. Następnie wyjmujemy blachę, czekamy, aż serduszka ostygną, a następnie używamy ich do dekoracji muffinek.