Jak zrobić fondant czekoladowy? Prosty przepis na deser z czekoladą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Fondant czekoladowy spełni oczekiwania każdego łasucha. Czekolada wypływająca z ciastka to niebo w gębie! Ten deser z czekoladą smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak zrobić pyszny fondant czekoladowy - podajemy prosty przepis.
SKŁADNIKI
- 2 tabliczki ciemnej czekolady (co najmniej 75% kakao)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cztery kokilki do sufletów smarujemy masłem.
- Od czekolady odłamujemy cztery kostki. Resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wkładamy naczynie z połamaną czekoladą do garnka z gotującą się wodą i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy.
- Gdy czekolada ostygnie, dodajemy do niej żółtka. Mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do czekoladowej masy. Delikatnie mieszamy.
- Wlewamy masę czekoladową do kokilek i odstawiamy do lodówki na 10 minut, by się lekko schłodziła.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu. Do każdej z porcji deseru wrzucamy po kostce czekolady, wkładamy do piekarnika na 12 minut.
- Fondant czekoladowy gotowy. Najlepiej smakuje, gdy jest ciepły.