Jak zrobić fondant czekoladowy? Prosty przepis na deser z czekoladą

2021-03-29
jak-zrobic-fondant-czekoladowy-prosty-przepis-na-czekoladowy-deser.jpg
Autor: photos.com Pyszny deser z płynną czekoladą w środku - palce lizać!
łatwy
30 min
4

Fondant czekoladowy spełni oczekiwania każdego łasucha. Czekolada wypływająca z ciastka to niebo w gębie! Ten deser z czekoladą smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak zrobić pyszny fondant czekoladowy - podajemy prosty przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady (co najmniej 75% kakao)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cztery kokilki do sufletów smarujemy masłem.
  • Od czekolady odłamujemy cztery kostki. Resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wkładamy naczynie z połamaną czekoladą do garnka z gotującą się wodą i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy.
  • Gdy czekolada ostygnie, dodajemy do niej żółtka. Mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do czekoladowej masy. Delikatnie mieszamy.
  • Wlewamy masę czekoladową do kokilek i odstawiamy do lodówki na 10 minut, by się lekko schłodziła.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu. Do każdej z porcji deseru wrzucamy po kostce czekolady, wkładamy do piekarnika na 12 minut.
  • Fondant czekoladowy gotowy. Najlepiej smakuje, gdy jest ciepły.