Jak zrobić domowy kisiel? Sprawdzony przepis
Kisiel to doskonały, lekkostrawny deser. Ponadto przygotowanie domowego kisielu wcale nie jest trudniejsze niż kisielu z torebki. Jak zrobić domowy kisiel - bez konserwantów? Podajemy sprawdzony przepis.
Domowy kisiel jest prosty, zdrowy, smaczny i łatwy do zrobienia. Tajemnica smaku tkwi w rodzaju owoców, które wybierzecie do jego przyrządzenia. Na domowy kisiel nadaje się wiele sezonowych owoców: porzeczki, truskawki, jagody, wiśnie, maliny. Domowy kisiel zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Domowej roboty kisiel może być jeszcze zdrowszy, gdy do wody zamiast soku dodasz paczkę (400 g) mrożonych owoców i 2 łyżki cukru więcej (razem 4 łyżki). Rozgotuj lekko owoce, dodaj do nich wodę z mąką, zagotuj. Podawaj wystudzony kisiel.
SKŁADNIKI
- 1/2 litra wody
- 4 łyżki domowego (albo gotowego) soku z dowolnych owoców
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2/3 wody zagotuj. Pozostałą wodę wymieszaj z sokiem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Wlej syrop do gotującej się wody – zmniejsz płomień pod garnkiem i mieszając (żeby nie było grudek), zagotuj. Gotuj 2-3 minuty – wystudź kisiel i zjedz ze smakiem.