Jabłko zapiekane w cieście biszkoptowym

2021-03-29
Jabłko zapiekane w cieście biszkoptowym
Autor: Shutterstock Jabłko zapiekane w biszkopcie - ładne i smaczne.
średni
30 min
4

Jabłko zapiekane w całości w cieście biszkoptowym to efektowny i niebanalny deser. Zamiast tradycyjnej szarlotki na specjalne okazje warto pokusić się o przygotowanie jabłka pieczonego w biszkopcie. 

SKŁADNIKI

  • 4 foremki o średnicy 14-16 cm
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 kruche jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • masło i bułka tarta do przygotowania foremek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać cienko, ewentualnie wydrążyć, zanurzyć w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. 
  • Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier.
  • Wlewać po 1 żółtku, miksować, a następnie wsypywać przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszać drewnianą łyżką.
  • Foremki do zapiekania posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  • Do foremek wlać ciasto biszkoptowe i włożyć po jabłku.
  • Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Redakcja
więcej