Jabłko zapiekane w cieście biszkoptowym
2021-03-29

średni
30 min
4
Jabłko zapiekane w całości w cieście biszkoptowym to efektowny i niebanalny deser. Zamiast tradycyjnej szarlotki na specjalne okazje warto pokusić się o przygotowanie jabłka pieczonego w biszkopcie.
SKŁADNIKI
- 4 foremki o średnicy 14-16 cm
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 kruche jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- masło i bułka tarta do przygotowania foremek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać cienko, ewentualnie wydrążyć, zanurzyć w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny.
- Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier.
- Wlewać po 1 żółtku, miksować, a następnie wsypywać przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszać drewnianą łyżką.
- Foremki do zapiekania posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Do foremek wlać ciasto biszkoptowe i włożyć po jabłku.
- Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.