Jabłko w cieście francuskim nadziewane orzechami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jabłko w cieście francuskim nadziewane orzechami i zapieczone to prawdziwy przysmak. Przygotowanie jabłka w gotowym cieście francuskim nie jest pracochłonne. Wystarczy tylko wydrążyć jabłko, nadziać go orzechami, zawinąć w ciasto i gotowe. Wypróbuj ten klasyczny przepis na jabłko w szlafroku z ciasta francuskiego.
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych i posiekanych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko, a właściwie samo żółtko
- 1 paczka gotowego ciasta francuskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podzielić na kwadraty wielkości ok. 12 cm na 12 cm.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i wsypać do środka cukier wymieszany z posiekanymi orzechami i cynamonem.
- Na jabłka nałożyć ciasto, rogi ciasta złożyć i skleić roztrzepanym jajkiem.
- Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować jajkiem.
- Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C.