Jabłka zapieczone w cieście z sosem waniliowym: przepis na deser
2021-03-29
średni
30 min
4
Poznaj przepis na jabłka w cieście z sosem waniliowym. Dobre danie, idealne na lekką kolację we dwoje, albo na deser po tej kolacji. Jak zrobić jabłka w cieście z sosem waniliowym.
SKŁADNIKI
- 2 jabłka
- 4 łyżki rodzynek
- łyżka masła do wysmarowania formy
- na ciasto:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 5 łyżek masła
- ½ szklanki cukru
- żółtko
- szczypta soli
- na sos waniliowy:
- żółtko
- łyżeczka mąki
- ½ szklanki skondensowanego słodzonego mleka
- 2 łyżki sosu karmelowego (do lodów)
- kilka suszonych owoców żurawiny
- kilka rodzynek
- kilka kropli ekstraktu waniliowego (3-5 kropli wystarczy)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta połącz i wyrób na stolnicy. Wstaw do lodówki.
- Jabłka obierz, odetnij czubki, usuń gniazda nasienne, wypełnij rodzynkami i przykryj odciętymi czubkami.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Wytnij 2 koła i owiń nimi jabłka. Z resztek uformuj listki i ogonki. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
- Przygotuj sos: w rondelku utrzyj żółtko, mąkę, ekstrakt waniliowy i sól. Postaw na wolnym ogniu i cały czas mieszając, dodawaj mleko. Mieszaj tak długo, aż sos zgęstnieje.
- Gorący sos rozlej na talerzyki, dodaj sos karmelowy, połóż jabłko, obsyp owocami żurawiny i rodzynkami.