Jabłka w karmelu: przepis na smaczny deser idealny na zimę
Jabłka w karmelu - oryginalny i łatwy w przygotowaniu przepis na zimowy deser.
SKŁADNIKI
- 6 niezbyt twardych jabłek
- 3 opakowania chińskich pałeczek lub 6 mocnych patyków do nadziania jabłek
- 1,5 szklanki cukru
- 50 ml wody
- 1 szklanka pestek słonecznika
- papier do pieczenia lub silikonowa mata
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor.
Jabłka umyj i dokładnie osusz, a jeśli są woskowane, wytrzyj je solidnie szorstką ściereczką. Dzięki temu pozbawisz je resztek wosku uniemożliwiających przyklejenie się warstwy karmelu.
W każde jabłko głęboko wbij chińską pałeczkę.
Cukier wsyp do rondla o grubym dnie, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, żeby nie mieszać karmelu.
Kiedy cukier się rozpuści i zacznie ciemnieć, trzymając za patyk zanurzaj po jednym jabłku w rondlu. Obtaczaj, aż zostanie dokładnie pokryte karmelem.
Obtocz jabłka w prażonych pestkach słonecznika i odłóż na papier lub matę. Jabłka podawaj, kiedy całkowicie ostygną.