Jabłka w karmelu: przepis na smaczny deser idealny na zimę

Jabłka w karmelu: przepis na smaczny deser idealny na zimę
Autor: Shutterstock Jabłka w karmelu - wspomnienie lata w środku zimy.
łatwy
20 min
4

Jabłka w karmelu - oryginalny i łatwy w przygotowaniu przepis na zimowy deser. 

SKŁADNIKI

  • 6 niezbyt twardych jabłek 
  • 3 opakowania chińskich pałeczek lub 6 mocnych patyków do nadziania jabłek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 50 ml wody
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • papier do pieczenia lub silikonowa mata

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor.

    Jabłka umyj i dokładnie osusz, a jeśli są woskowane, wytrzyj je solidnie szorstką ściereczką. Dzięki temu pozbawisz je resztek wosku uniemożliwiających przyklejenie się warstwy karmelu.

    W każde jabłko głęboko wbij chińską pałeczkę.

    Cukier wsyp do rondla o grubym dnie, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, żeby nie mieszać karmelu.

    Kiedy cukier się rozpuści i zacznie ciemnieć, trzymając za patyk zanurzaj po jednym jabłku w rondlu. Obtaczaj, aż zostanie dokładnie pokryte karmelem.

    Obtocz jabłka w prażonych pestkach słonecznika i odłóż na papier lub matę. Jabłka podawaj, kiedy całkowicie ostygną.

Edyta Folwarska
więcej