Jabłka pod kruszonką – deser idealny: prosty, szybki i zawsze pyszny!

Jabłka pod kruszonką to deser, który zawsze się udaje – prosty, szybki i niesamowicie pyszny! Idealny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, szczególnie w sezonie na świeże, polskie jabłka. Sprawdź, jak przygotować ten klasyczny smakołyk i wypróbuj niezawodny przepis na zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką!
Jakie wybrać jabłka pod kruszonkę?
Do tego deseru nadają się właściwie wszystkie odmiany jabłek, choć moim zdaniem owoce o wyrazistym, kwaśnym smaku pasują tu najlepiej. Warto wypróbować różne gatunki i znaleźć swój ulubiony. Moim zdaniem do jabłkowych wypieków najlepsza jest szara reneta, świetnie sprawdzają się też antonówki i kronselki.
Czym zastąpić masło w kruszonce?
Masło nadaje kruszonce pyszny, maślany smak i kruchość. Jest jednak dość drogie, więc można je zastąpić margaryną do ciast lub margaryną i smalcem. Dodając smalec uzyskamy niezwykłą kruchość i chrupkość, które wynagrodzą nam mniej maślany aromat.
Czy konieczny jest cynamon?
Cynamon nadaje nico jesiennego, korzennego charakteru jabłkom pod kruszonką, ale oczywiście nie jest niezbędny. Jeśli nie przepadacie za jego aromatem, można go pominąć, zmniejszyć jego ilość lub zastąpić innymi przyprawami. Do jabłek pasuje również wanilia, świeżości dodają im mielone goździki. Ciekawie smakują również jabłka podprawione odrobiną rumu lub aromatu rumowego.
Galeria: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 100 g zimnego masła (pół kostki)
- 140 g mąki
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu (lub do smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło pokroić na drobne kawałki i delikatnie ale szybko zagniatać z cukrem i mąką, aż pojawi się konsystencja kruszonki. Odłożyć do lodówki.
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka ułożyć w małych naczynkach (kokilkach), w których będziemy podawać deser na stół.
- Jabłka przyprawić cynamonem i posypać kruszonką z lodówki i zapiekać w 180 stopniach. Piec do momentu, aż kruszonka się przyrumieni (ok. 13-15 minut).
- Podawać oprószone cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany albo lodów waniliowych.