Jabłka pieczone z orzechami: przepis na pyszny i zdrowy deser
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pieczone jabłka to świetny pomysł na zimowy, zdrowy i pyszny deser. Ich przygotowanie ich zajmie Ci ok. 40 minut, a zapach pieczonych jabłek z dodatkiem aromatycznych przypraw i orzechów pozwoli w zimowe wieczory przypomnieć sobie pachnącą, złotą jesień. Wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 4 duże, aromatyczne jabłka (nie za słodkie, dobre będą szare lub złote renety, boikeny, booskopy, landsberska)
- po 20 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz imbiru
- 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 2-3 łyżki miodu
- ok. 30 g klarownego masła
- cukier puder i cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórkę pomarańczową i imbir posiekać i wymieszać z pokrojonymi orzechami, miodem i cynamonem.
- W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć umyte, osuszone i wydrążone jabłka, wypełnione przygotowanym wcześniej farszem z orzechów.
- Ułożone w naczyniu owoce polać masłem.
- Piekarnik nagrzać do 200°C i piec w nim jabłka przez ok. 35 minut.
- Upieczone jabłka posypać cukrem pudrem.