Jabłka pieczone z miodem: przepis na tradycyjny deser dla wielbicieli jabłek

2021-03-29
Jabłka pieczone z miodem
Autor: Shutterstock Pieczone jabłko wyśmienicie smakuje z marcepanem i karmelem
łatwy
40 min
4

Jabłka pieczone to znakomity deser. Niskokaloryczny, bogaty w błonnik i pektyny. Nadzienie z nasion słonecznika i poppingu z amarantusa wzbogaca go o minerały i kwasy tłuszczowe. Jedząc ten pyszny deser chronimy się przed chorobami serca, anemią i zaparciami.

SKŁADNIKI

  • 5 jabłek
  • 1 filiżanka poppingu z amarantusa
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • oliwa do posmarowania naczynia żaroodpornego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyj i osusz. Z każdego jabłka zetnij cienki plaster od strony ogonka.
  • Usuń gniazda nasienne.
  • Wymieszaj popping z ziarnami słonecznika, miodem i cynamonem. Mieszanką napełnij wydrążone jabłka.
  • Ułóż jabłka w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu i lekko podlej wodą.
  • Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.