Jabłka pieczone z miodem: przepis na tradycyjny deser dla wielbicieli jabłek
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Jabłka pieczone to znakomity deser. Niskokaloryczny, bogaty w błonnik i pektyny. Nadzienie z nasion słonecznika i poppingu z amarantusa wzbogaca go o minerały i kwasy tłuszczowe. Jedząc ten pyszny deser chronimy się przed chorobami serca, anemią i zaparciami.
SKŁADNIKI
- 5 jabłek
- 1 filiżanka poppingu z amarantusa
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- oliwa do posmarowania naczynia żaroodpornego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj i osusz. Z każdego jabłka zetnij cienki plaster od strony ogonka.
- Usuń gniazda nasienne.
- Wymieszaj popping z ziarnami słonecznika, miodem i cynamonem. Mieszanką napełnij wydrążone jabłka.
- Ułóż jabłka w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu i lekko podlej wodą.
- Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.