Guszki zapiekane z orzechami: jak przygotować gruszki pieczone?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Gruszki zapiekane to jeden z łatwiejszych, a zarazem bardzo smacznych deserów. Gruszka w połączeniu z orzechami, miodem i aromatycznym cynamonem i imbirem to świetna przekąska na jesienne wieczory.
Gruszki to bardzo smaczne i lekkostrawne owoce, które dzięki dużej zawartości boru pobudzają nasz mózg oraz poprawiają koncentrację. Są też źródłem jodu i błonnika. Dzięki olejkom eterycznym podczas pieczenia poczujemy ich niepowtarzalny aromat, który w zestawieniu z miodem i przyprawami stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.
Gruszki nadają się świetnie do marynowania, różnorakich przetworów, do pieczenia oraz suszenia. Suszone gruszki są częstym dodatkiem do wigilijnego kompotu.
SKŁADNIKI
- 2 gruszki
 - 50 g orzechów włoskich
 - 2 łyżki miodu
 - 75 ml śmietany kremówki
 - ok. 1 łyżki soku z cytryny
 - cynamon
 - imbir
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte gruszki kroimy na połówki i usuwamy gniazda. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zmieniły koloru.
 - Połowę orzechów drobno kroimy.
 - Do orzechów dodajemy miód, śmietankę, imbir oraz cynamon i mieszamy.
 - Gruszki wkładamy do wysmarowanej formy (najlepiej do żaroodpornego naczynia). Polewamy miodem z orzechami i posypujemy resztą orzechów.
 - Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy w nim gruszki około 20 minut.
 - Ten sam przepis możemy zastosować również dla jabłek, a orzechy włoskie możemy wymieszać z laskowymi i migdałami. Będą smakowały równie wyśmienicie.