Gruszki w winie podane z crème brûlée - walentynkowy afrodyzjak

2021-03-29
Gruszki w winie podane z crème brûlée - walentynkowy afrodyzjak
Autor: Shutterstock Klasyczny Crème brûlée
łatwy
25 min
4

Poznaj przepis na gruszki w winnym sosie z creme brûlée, idealny na walentynki. Ważne by tego dnia w jedzeniu znalazły się przyprawy afrodyzjaki, np. imbir, cynamon, kardamon, wanilia. Proponujemy przepis, który zawiera aż 3 z tych składników. Jeśli uwzględnimy jeszcze dodatek czerwonego wina… Musi podziałać.

SKŁADNIKI

  • 2 gruszki (najlepiej delikatne, słodkie, soczyste, np. konferencja)
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • NA KREM
  • 1,5 szklanki mleka (3,6% tłuszczu) lub 2 szklanki wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Crème Brûlée: Mleko podgrzej aż do wrzenia (jeśli używasz śmietanki – wymieszaj ją z białym cukrem i wanilią, po czym podgrzewaj całość powoli, a gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmij z ognia). Zdejmij z ognia.
  • Jajka ubij z białym cukrem i wanilią, dodaj przestudzone mleko. Przelej krem do żaroodpornych kokilek i piecz w temperaturze 120 stopni. Pozostaw do przestygnięcia. Posyp brązowym cukrem. Następnie, używając kuchennego palnika, przypiekaj cukier, aż się skarmelizuje.
  • Podawaj crème brûlée z gruszkami polanymi winnym sosem.
  • Gruszki:  Owoce obierz ze skórki, ogonek pozostaw. Wydrąż gniazda nasienne od dołu.
  • Wino wlej do rondelka, podgrzej, dodaj cukier i przyprawy. Włóż gruszki i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wyjmij gruszki, a sos gotuj dalej, aż pozostanie tylko połowa jego pierwotnej objętości.