Gruszki w winie podane z crème brûlée - walentynkowy afrodyzjak
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Poznaj przepis na gruszki w winnym sosie z creme brûlée, idealny na walentynki. Ważne by tego dnia w jedzeniu znalazły się przyprawy afrodyzjaki, np. imbir, cynamon, kardamon, wanilia. Proponujemy przepis, który zawiera aż 3 z tych składników. Jeśli uwzględnimy jeszcze dodatek czerwonego wina… Musi podziałać.
SKŁADNIKI
- 2 gruszki (najlepiej delikatne, słodkie, soczyste, np. konferencja)
- 2 szklanki czerwonego wina
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka suszonego imbiru
- łyżeczka cynamonu
- NA KREM
- 1,5 szklanki mleka (3,6% tłuszczu) lub 2 szklanki wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki białego cukru
- 5 łyżek brązowego cukru
- łyżeczka ekstraktu wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Crème Brûlée: Mleko podgrzej aż do wrzenia (jeśli używasz śmietanki – wymieszaj ją z białym cukrem i wanilią, po czym podgrzewaj całość powoli, a gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmij z ognia). Zdejmij z ognia.
- Jajka ubij z białym cukrem i wanilią, dodaj przestudzone mleko. Przelej krem do żaroodpornych kokilek i piecz w temperaturze 120 stopni. Pozostaw do przestygnięcia. Posyp brązowym cukrem. Następnie, używając kuchennego palnika, przypiekaj cukier, aż się skarmelizuje.
- Podawaj crème brûlée z gruszkami polanymi winnym sosem.
- Gruszki: Owoce obierz ze skórki, ogonek pozostaw. Wydrąż gniazda nasienne od dołu.
- Wino wlej do rondelka, podgrzej, dodaj cukier i przyprawy. Włóż gruszki i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wyjmij gruszki, a sos gotuj dalej, aż pozostanie tylko połowa jego pierwotnej objętości.