Gruszka „piękna Helena”
2021-03-29
łatwy
25 min
4
W 1864 roku Jakub Offenbach wystawił operetkę „Piękna Helena” i paryżanie oszaleli na jej punkcie. W menu wielu kucharzy i szefów kuchni pojawiły się potrawy, wykorzystujące tę nazwę. Do dziś przetrwał doskonały deser „Piękna Helena”, chociaż tym tytułem operetki obdarzano wówczas dania mięsne czy przystawki.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe gruszki (niezbyt miękkie)
- 3 i 1/2 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- laska wanilii
- laska cynamonu
- Sos czekoladowy:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- 50 ml brandy lub porto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obrać, pozostawiając ogonek. Usunąć gniazda nasienne.
- W rondelku zagotować 2 szklanki wody. Dodać cukier, sok z cytryny, wanilię i cynamon.
- Gruszki gotować przez 10 minut w pozycji pionowej do czasu, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, brandy i wymieszać. Gorące gruszki polać sosem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
- Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby