Galaretka z herbaty z melisą - orzeźwiający deser
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Galeretka z herbaty z dodatkiem melisy to doskonały pomysł na wytrawny, letni deser. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a efekt - doskonały!
SKŁADNIKI
- 3 łyżki suchej herbaty typu assam
- 3/4 l wody
- 2 gałązki melisy
- 500 g cukru
- opakowanie środka żelującego np. Żelfix
- 1/2 szklanki rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatę assam wsypać do dobrze wyparzonego naczynia, zalać 3/4 l wrzątku, wrzucić gałązki melisy.
- Postawić na ciepłej blasze i parzyć przez co najmniej 10 minut.
- Zaparzoną herbatę przelać przez sitko, dodać cukier i środek żelujący.
- Zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodać rum, przelać do słoja i natychmiast zamknąć.
- Schłodzić przez 3-4 godziny w ciemnym miejscu.
- Galaretkę możemy podawać wymieszaną z kandyzowanymi owocami.