Fondue czekoladowe - deser, który najlepiej smakuje w gronie przyjaciół
2021-03-26
łatwy
15 min
4
Fondue czekoladowe to świetny pomysł na deser w gronie najbliższych przyjaciół. W roztopionej czekoladzie macza się nabite na specjalne widelce kawałki owoców, herbatniki lub biszkopty. Sprawdź, co zrobić z czekoladą, aby nie zastygła.
SKŁADNIKI
- 400 g śmietany kremówki
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200g)
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej (200g)
- dowolne owoce: gruszki, ananasy, truskawki, kiwi, winogrona, pomarańcze itp.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę podgrzej w garnku.
- Dodawaj stopniowo pokruszoną czekoladę.
- Mieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie jednolita i gładka.
- Wszystko przełóż do naczynia do fondue i utrzymuj w cieple na specjalnym podgrzewaczu, od czasu do czasu mieszając.
- Pokrojone w kostkę owoce zanurzaj w płynnej czekoladzie i delektuj się ich wyśmienitym smakiem.