Fondue czekoladowe - deser, który najlepiej smakuje w gronie przyjaciół

Fondue czekoladowe - deser, który najlepiej smakuje w gronie przyjaciół
Autor: thinkstockphotos.com Gorąca, płynna czekolada i owoce - wspaniały deser
łatwy
15 min
4

Fondue czekoladowe to świetny pomysł na deser w gronie najbliższych przyjaciół. W roztopionej czekoladzie macza się nabite na specjalne widelce kawałki owoców, herbatniki lub biszkopty. Sprawdź, co zrobić z czekoladą, aby nie zastygła.

SKŁADNIKI

  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200g)
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (200g)
  • dowolne owoce: gruszki, ananasy, truskawki, kiwi, winogrona, pomarańcze itp.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę podgrzej w garnku.
  • Dodawaj stopniowo pokruszoną czekoladę.
  • Mieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie jednolita i gładka.
  • Wszystko przełóż do naczynia do fondue i utrzymuj w cieple na specjalnym podgrzewaczu, od czasu do czasu mieszając.
  • Pokrojone w kostkę owoce zanurzaj w płynnej czekoladzie i delektuj się ich wyśmienitym smakiem.