Flambirowany ananas z programu Zakupy pod Kontrolą

2021-03-29
Flambirowany ananas z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Gorący flambirowany ananas i gałka lodów to najlepsze skojarzenie smaków.
łatwy
15 min
4

Flambirowany ananas to propozycja deserowa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Ananas flambirowany w rumie świetnie pasuje do lodów śmietankowych lub kokosowych.

Przepis pochodzi z 8 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

SKŁADNIKI

  • Ananas świeży, 1 sztuka
  • Cukier trzcinowy, 60 g
  • Rum, 4 łyżki
  • Mięta świeża, do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasa obierz ze skóry, usuń środkową, twardą część i pokrój na małe cząstki.
  • Cukier podgrzej na patelni tak, aby zaczął się równomiernie karmelizować.
  • Następnie dodaj cząstki ananasa i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. W tym czasie karmel oblepi owoce.
  • Rum wlej do owoców, podgrzej przez kilka sekund, a następnie zachowując ostrożność podpal alkohol.
  • Delikatnie potrząsaj patelnią i poczekaj, aż rum się wypali.
  • Przełóż gorące owoce na półmisek, udekoruj przed podaniem świeżą miętą.