Flambirowany ananas z programu Zakupy pod Kontrolą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Flambirowany ananas to propozycja deserowa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Ananas flambirowany w rumie świetnie pasuje do lodów śmietankowych lub kokosowych.
Przepis pochodzi z 8 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
SKŁADNIKI
- Ananas świeży, 1 sztuka
- Cukier trzcinowy, 60 g
- Rum, 4 łyżki
- Mięta świeża, do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa obierz ze skóry, usuń środkową, twardą część i pokrój na małe cząstki.
- Cukier podgrzej na patelni tak, aby zaczął się równomiernie karmelizować.
- Następnie dodaj cząstki ananasa i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. W tym czasie karmel oblepi owoce.
- Rum wlej do owoców, podgrzej przez kilka sekund, a następnie zachowując ostrożność podpal alkohol.
- Delikatnie potrząsaj patelnią i poczekaj, aż rum się wypali.
- Przełóż gorące owoce na półmisek, udekoruj przed podaniem świeżą miętą.