Ciasto figowo-migdałowa rozkosz z kokosowo-miodową glazurą

2020-02-13
Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą
Autor: Shutterstock Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą.
średni
60 min
4

Bardzo smaczne ciasto figowo-migdałowe wymagające jednak sporej dawki cierpliwości i nieco umiejętności, ale poświęcenie się opłaca.  To ciasto to wyższy stopień wtajemniczenia – jest znakomite i pełne świetnie skomponowanych ponętnych składników.

Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Składniki

Masa figowo-migdałowa:

1 opakowanie suszonych fig

2 łyżki cukru pudru

1/4 szklanki brandy lub wody

1/2 szklanki wody

3 łyżki płatków migdałowych

1/2 szklanki pasty migdałowej

 

Ciasto herbaciane:

2 filiżanki mąki tortowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej

2/3 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/4 łyżeczki aromatu migdałowego

14 łyżek masła

1,5 szklanki, plus 2 łyżki stołowe cukru

4 duże jajka

 

Glazura miodowo-kokosowa:

3 łyżki mleka kokosowego

2 łyżki miodu

1 łyżka rumu

szczypta soli

pół tabliczki białej czekolady, drobno posiekanej

3 łyżki serka śmietankowego, temperatura pokojowa

6-8 świeżych figi do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pastę migdałową zroluj, tworząc wałek o średnicy ok 2 cm, pokrój go na jednocentymetrowe krążki.

Figi drobno posiekaj, włóż do rondla i dodaj pozostałe składniki masy poza migdałami i pastą migdałową.

Rondel postaw na średnim gazie, gotuj ok 10 min, od czasu do czasu mieszaj.

Następnie zestaw z ognia, odczekaj ok 5 minut i dodaj pastę migdałowa i migdały.

Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Mleko kokosowe, miód, sól i rum wymieszaj w rondlu i doprowadź do wrzenia.

Wyłącz gaz i dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.

Następnie dodawaj po trochu serek i miksuj, aż glazura będzie zupełnie gładka.

Odstaw do ostygnięcia, a kiedy lekko zgęstnieje polej nią ciasto. Na wierzchu ułóż świeże figi.

Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe z aromatami.

Masło ubij  z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka i miksuj na średnich obrotach.

Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po trochu mąkę oraz mleko kokosowe (na przemian).

Następnie dodaj do ciasta podzieloną na drobne kawałki masę figowo-migdałową.

Rozprowadź ją równomiernie w cieście szpatułką.

Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piecz w temperaturze 180 st.C ok 70 min.

Gdy ciasto będzie złotobrązowe, a wbita w nie wykałaczka będzie czysta wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 min.

Po tym czasie wyjmij ciasto z blaszki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.