Ciasto figowo-migdałowa rozkosz z kokosowo-miodową glazurą
2021-04-01
średni
60 min
4
Bardzo smaczne ciasto figowo-migdałowe wymagające jednak sporej dawki cierpliwości i nieco umiejętności, ale poświęcenie się opłaca. To ciasto to wyższy stopień wtajemniczenia – jest znakomite i pełne świetnie skomponowanych ponętnych składników.
SKŁADNIKI
- Masa figowo-migdałowa:
- 1 opakowanie suszonych fig
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki brandy lub wody
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki pasty migdałowej
- Ciasto herbaciane:
- 2 filiżanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
- 14 łyżek masła
- 1,5 szklanki, plus 2 łyżki stołowe cukru
- 4 duże jajka
- Glazura miodowo-kokosowa:
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- pół tabliczki białej czekolady, drobno posiekanej
- 3 łyżki serka śmietankowego, temperatura pokojowa
- 6-8 świeżych figi do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pastę migdałową zroluj, tworząc wałek o średnicy ok 2 cm, pokrój go na jednocentymetrowe krążki.
- Figi drobno posiekaj, włóż do rondla i dodaj pozostałe składniki masy poza migdałami i pastą migdałową.
- Rondel postaw na średnim gazie, gotuj ok 10 min, od czasu do czasu mieszaj.
- Następnie zestaw z ognia, odczekaj ok 5 minut i dodaj pastę migdałowa i migdały.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Mleko kokosowe, miód, sól i rum wymieszaj w rondlu i doprowadź do wrzenia.
- Wyłącz gaz i dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Następnie dodawaj po trochu serek i miksuj, aż glazura będzie zupełnie gładka.
- Odstaw do ostygnięcia, a kiedy lekko zgęstnieje polej nią ciasto. Na wierzchu ułóż świeże figi.
- Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe z aromatami.
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka i miksuj na średnich obrotach.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po trochu mąkę oraz mleko kokosowe (na przemian).
- Następnie dodaj do ciasta podzieloną na drobne kawałki masę figowo-migdałową.
- Rozprowadź ją równomiernie w cieście szpatułką.
- Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piecz w temperaturze 180 st.C ok 70 min.
- Gdy ciasto będzie złotobrązowe, a wbita w nie wykałaczka będzie czysta wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 min.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z blaszki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ten i ponad 100 innych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"