Domowy TORT LODOWY - krok po kroku
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zamiast tradycyjnego tortu z kremem, polecamy tort lodowy. Jego wykonanie wcale nie jest trudne. Zobacz jak zrobić domowy tort lodowy - krok po kroku. Oczywiście w ofercie supermarketów jest mnóstwo gotowych tortów lodowych. Jednak są dość drogie i do tego nie mamy pewności, z jakich składników są przygotowane. Najlepiej zatem spróbować przygotować taki tort lodowy samemu w domu. Wystarczy trochę cierpliwości i odświętny deser gotowy.
SKŁADNIKI
- 1/2 l mleka
- 150 g cukru
- 7 dużych żółtek
- 250 ml śmietany 36%
- 250-300 g ciastek bezowych
- laska wanilii
- ok. 350 g owoców (mogą być maliny, truskawki lub jagody)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko lekko podgrzać i dodać do niego przepołowioną laskę wanilii. Pozostawić na 25-30 minut, żeby mleko nabrało waniliowego aromatu.
- W tym czasie ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Usunąć wanilię, a następnie stopniowo dodawać do żółtek mleko - ciągle mieszając mikserem. Całość przelać do garnuszka i mieszając łyżką doprowadzić do zgęstnienia. Ostudzić mieszając.
- Do ostudzonej masy dodać ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Wymieszać i przelać połowę masy do tortownicy (aby łatwiej było wyjąć ciasto spód tortownicy wyłożyć papierem). Na wierzch ułożyć owoce oraz pokruszone bezy. Całość przykryć drugą połową masy lodowej.
- Ciasto wstawić do zamrażarki na minimum 6-7 godzin, można na dłużej. Ciasto wyjąć z tortownicy i udekorować owocami, czekoladą i miętą. Smacznego.