Sprytny Blok Czekoladowy: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]
2021-03-29
![Sprytny Blok Czekoladowy: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Bd3C-VyTd-4z45_sprytny-blok-czekoladowy-przepis-szymona-czerwinskiego-czerwinski-w-7-minut-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Domowy blok czekoladowy to prosty przepis Szymona Czerwińskiego na domowe słodycze w najlepszym wydaniu. Blok czekoladowy to także dobry pomysł na zagospodarowanie pokruszonych herbatników i ciasteczek. Tutaj nic się nie zmarnuje. Wszyscy przepadamy za blokiem czekoladowym.
Zobacz: Czerwiński w 7 minut, Tele5, Poniedziałek – Piątek 17:00, w każdy wtorek premiera nowego przepisu
FB: https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/
INSTA: szymon_czerwinski/
www.szymonczerwinski.com
YT: Szymon Czerwiński
SKŁADNIKI
- 500g Mleko w Proszku
- 250g Masła
- 200 ml Wody
- 200 g Cukru
- 1 szklanka Kakao
- 100 g Orzechy Włoskie
- 200g Herbatników
- 100g Wiórki Kokosowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlej wodę i postaw na kuchence. Dodaj masło i doprowadź do rozpuszczenia masła. Następnie zostaw garnek na małym ogniu.
- Dodaj cukier i kakao. Przy pomocy rózgi cukierniczej dokładnie połącz składniki. Pamiętaj, aby kryształki cukru rozpuściły się. Zdejmij garnek z kuchenki.
- Do ostudzonej masy dodaj kolejno: posiekane orzechy włoskie, herbatniki, wiórki kokosowe oraz mleko w proszku. Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie połącz składniki.
- Blaszkę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż przygotowaną masę. Pamiętaj, aby pozbyć się wszelkich pęcherzyków powietrza. Sprytnym sposobem jest wyłożenie wierzchu ciasta papierem do pieczenia i przyciśnięcie drugą keksówką. Wówczas ciasto wyrówna swoją powierzchnię, a wszelkie pęcherzyki powietrza znikną.
- Blok schłodź w lodówce przez kilka godzin.