Sprytny Blok Czekoladowy: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]

2021-03-29
Sprytny Blok Czekoladowy: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]
Autor: mat. pras. Szymon Czerwiński Blok czekoladowy doskonale pasuje do mocnej kawy
łatwy
30 min
4

Domowy blok czekoladowy to prosty przepis Szymona Czerwińskiego na domowe słodycze w najlepszym wydaniu. Blok czekoladowy to także dobry pomysł na zagospodarowanie pokruszonych herbatników i ciasteczek. Tutaj nic się nie zmarnuje. Wszyscy przepadamy za blokiem czekoladowym.

Zobacz: Czerwiński w 7 minut, Tele5, Poniedziałek – Piątek 17:00, w każdy wtorek premiera nowego przepisu

FB: https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/
INSTA: szymon_czerwinski/
www.szymonczerwinski.com
YT: Szymon Czerwiński

SKŁADNIKI

  • 500g Mleko w Proszku
  • 250g Masła
  • 200 ml Wody
  • 200 g Cukru
  • 1 szklanka Kakao
  • 100 g Orzechy Włoskie
  • 200g Herbatników
  • 100g Wiórki Kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlej wodę i postaw na kuchence. Dodaj masło i doprowadź do rozpuszczenia masła. Następnie zostaw garnek na małym ogniu.
  • Dodaj cukier i kakao. Przy pomocy rózgi cukierniczej dokładnie połącz składniki. Pamiętaj, aby kryształki cukru rozpuściły się. Zdejmij garnek z kuchenki.
  • Do ostudzonej masy dodaj kolejno: posiekane orzechy włoskie, herbatniki, wiórki kokosowe oraz mleko w proszku. Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie połącz składniki.
  • Blaszkę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż przygotowaną masę. Pamiętaj, aby pozbyć się wszelkich pęcherzyków powietrza. Sprytnym sposobem jest wyłożenie wierzchu ciasta papierem do pieczenia i przyciśnięcie drugą keksówką. Wówczas ciasto wyrówna swoją powierzchnię, a wszelkie pęcherzyki powietrza znikną.
  • Blok schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Redakcja
więcej