Zamiast jabłek wybieram te pyszne owoce. Puszyste racuchy bez drożdży zachwycają smakiem

Dieta wegetariańska
Racuchy z brzoskwiniami, czyli pyszne i puszyste placki z patelni, to pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Robi się je ekspresowo, ponieważ do ciasta nie dodaje się drożdży i nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Dzięki dodatkowi soczystych brzoskwiń racuchy smakują wybornie i błyskawicznie znikają z talerzy. Oto prosty i szybki przepis na najlepsze domowe racuchy z brzoskwiniami.
Racuchy z brzoskwiniami bez drożdży – składniki
Aby przygotować wyśmienite domowe racuchy z dodatkiem sezonowych owoców, potrzebnych jest kilka podstawowych produktów. W tradycyjnych przepisach ciasto na racuchy wyrasta na drożdżach, ale w tym przepisie wykorzystuje się proszek do pieczenia. Sezon na brzoskwinie trwa w najlepsze, więc warto z niego korzystać. Racuchy można smażyć przez cały rok. Zamiast świeżych można wykorzystać brzoskwinie w puszce.
Co jest potrzebne, aby przygotować w domu puszyste racuszki z dodatkiem soczystych owoców? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- brzoskwinie
- składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, szczypta soli
- składniki mokre – mleko, jajko
- olej do smażenia
Jak zrobić racuchy z brzoskwiniami bez drożdży?
Przepis na pełne smaku i kawałków brzoskwiń racuchy nie jest trudny, a co najważniejsze nie wymaga długiego czasu przygotowania. Dzięki temu, że do ciasta nie dodaje się drożdży, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. To znacznie skraca i ułatwia pracę. Puszyste racuszki są gotowe w 20 minut.
Jak więc usmażyć furę pysznych i idealnie słodkich racuchów z dodatkiem brzoskwiń? Zadanie jest łatwe, szybkie i przyjemne. Przepis jest prosty, a racuchy bez drożdży zawsze się udają.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 3. krok – połączenie ciasta z pokrojonymi brzoskwiniami
- 4. krok – usmażenie racuchów z brzoskwiniami na patelni
Jak podawać racuchy z brzoskwiniami bez drożdży?
Puszyste racuchy z brzoskwiniami, do których nie dodaje się drożdży, to danie uniwersalne. Dzięki temu, że robi się je tak szybko, można serwować je na śniadanie. Sprawdzą się też na deser. Racuchy z dodatkiem brzoskwiń warto podawać z różnymi dodatkami, które podkręcą ich smak. Można skropić je miodem lub syropem klonowym. Świetnie smakują ze świeżymi sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Smacznym dodatkiem jest też jogurt naturalny. Racuchy z brzoskwiniami dobrze komponują się z polewą czekoladową i masłem orzechowym.
SKŁADNIKI
- 200 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 2 świeże brzoskwinie
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone brzoskwinie pokroić w kostkę, usuwając pestki,
- Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier z wanilią oraz sól. Wymieszać.
- Wlać mleko i wbić jajko. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać brzoskwinie i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać na ciepło na śniadanie lub deser.