Zamiast jabłek wybieram te pyszne owoce. Puszyste racuchy bez drożdży zachwycają smakiem

racuchy z brzoskwiniami
Autor: Shutterstock Do racuchów dodaj te soczyste owoce. Są pyszne, puszyste i bez drożdży.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Racuchy z brzoskwiniami, czyli pyszne i puszyste placki z patelni, to pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Robi się je ekspresowo, ponieważ do ciasta nie dodaje się drożdży i nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Dzięki dodatkowi soczystych brzoskwiń racuchy smakują wybornie i błyskawicznie znikają z talerzy. Oto prosty i szybki przepis na najlepsze domowe racuchy z brzoskwiniami.

Racuchy z brzoskwiniami bez drożdży – składniki

Aby przygotować wyśmienite domowe racuchy z dodatkiem sezonowych owoców, potrzebnych jest kilka podstawowych produktów. W tradycyjnych przepisach ciasto na racuchy wyrasta na drożdżach, ale w tym przepisie wykorzystuje się proszek do pieczenia. Sezon na brzoskwinie trwa w najlepsze, więc warto z niego korzystać. Racuchy można smażyć przez cały rok. Zamiast świeżych można wykorzystać brzoskwinie w puszce.

Co jest potrzebne, aby przygotować w domu puszyste racuszki z dodatkiem soczystych owoców? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • brzoskwinie
  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, szczypta soli
  • składniki mokre – mleko, jajko
  • olej do smażenia

Jak zrobić racuchy z brzoskwiniami bez drożdży?

Przepis na pełne smaku i kawałków brzoskwiń racuchy nie jest trudny, a co najważniejsze nie wymaga długiego czasu przygotowania. Dzięki temu, że do ciasta nie dodaje się drożdży, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. To znacznie skraca i ułatwia pracę. Puszyste racuszki są gotowe w 20 minut.

Jak więc usmażyć furę pysznych i idealnie słodkich racuchów z dodatkiem brzoskwiń? Zadanie jest łatwe, szybkie i przyjemne. Przepis jest prosty, a racuchy bez drożdży zawsze się udają.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 3. krok – połączenie ciasta z pokrojonymi brzoskwiniami
  • 4. krok – usmażenie racuchów z brzoskwiniami na patelni

Jak podawać racuchy z brzoskwiniami bez drożdży?

Puszyste racuchy z brzoskwiniami, do których nie dodaje się drożdży, to danie uniwersalne. Dzięki temu, że robi się je tak szybko, można serwować je na śniadanie. Sprawdzą się też na deser. Racuchy z dodatkiem brzoskwiń warto podawać z różnymi dodatkami, które podkręcą ich smak. Można skropić je miodem lub syropem klonowym. Świetnie smakują ze świeżymi sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Smacznym dodatkiem jest też jogurt naturalny. Racuchy z brzoskwiniami dobrze komponują się z polewą czekoladową i masłem orzechowym.

SKŁADNIKI

  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 świeże brzoskwinie
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone brzoskwinie pokroić w kostkę, usuwając pestki,
  • Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier z wanilią oraz sól. Wymieszać.
  • Wlać mleko i wbić jajko. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Dodać brzoskwinie i wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podawać na ciepło na śniadanie lub deser.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej