Wyśmienite placki szarlotkowe podaję i na śniadanie, i na deser. Są łatwe, szybkie i przepyszne

Placki z jabłkami
Autor: Shutterstock Delikatne placki z jabłkami idealnie pasują na śniadanie
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne i aromatyczne placki szarlotkowe zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia. Ich przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne. To dobry pomysł na słodkie śniadanie na ciepło, ale można je też podawać na deser. Sprawdzą się zawsze i smakują każdemu. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na pyszne domowe placki szarlotkowe.

Z czego zrobić placki szarlotkowe?

Do przygotowania ciasta na znakomite placki o smaku szarlotki wykorzystuje się proste składniki. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Zaletą tego przepisu jest to, że placki można robić przez cały rok. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach. Chociaż placki są idealnie słodkie, nie dodaje się do nich białego cukru. Jego rolę pełni słodzik. Można dodać dwie łyżki ksylitolu lub erytrytolu.

Co jest potrzebne, aby usmażyć furę pysznych i aromatycznych placków szarlotkowych? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • składniki suche – mąka pszenna, słodzik, cynamon
  • składniki mokre – naturalny jogurt islandzki skyr, jajka, ekstrakt waniliowy
  • dodatkowe składniki – jabłko, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić placki szarlotkowe?

Przepis na placki szarlotkowe jest nie tylko prosty. Przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga długich godzin w kuchni. Placki o smaku szarlotki zawsze się udają i znikają z talerzy jeszcze szybciej. Do smażenia można wykorzystać olej kokosowy lub masło klarowane, które nada dodatkowego smaku. Placki można też usmażyć bez tłuszczu. W tej wersji przyda się patelnia pokryta specjalną powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.

Jak usmażyć pyszne domowe placki szarlotkowe? To wyśmienite małe danie zachwyca nie tylko łatwym przygotowaniem, ale i obłędnym smakiem.

  • 1. krok – pokrojenie jabłka
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – zmiksowanie składników suchych i mokrymi
  • 4. krok – wymieszanie ciasta na placki z jabłkami
  • 5. krok – usmażenie placków szarlotkowych na patelni

Z czym podawać placki szarlotkowe?

Pyszne i aromatyczne placki o smaku ciasta z jabłkami można podawać o każdej porze dnia. To idealna propozycja na słodkie śniadanie na ciepło. To również pomysł na deser. Smacznie komponują się z różnymi dodatkami, które podkręcają ich smak. Do placków szarlotkowych na śniadanie można podać naturalny jogurt, miód lub syrop klonowy czy świeże sezonowe owoce. W wersji deserowej sprawdzi się cukier puder lub polewa czekoladowa. Świetnie smakują z bitą śmietaną. W każdej wersji placki szarlotkowe prezentują się apetycznie, a wrażenia smakowe są wyśmienite. Na pewno na jednej porcji się nie skończy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu islandzkiego skyr
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 2 łyżki słodzika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę, usuwając gniazda nasienne.
  • Do miski przesypać mąkę pszenną, słodzik, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  • Wbić jajka i zmiksować na gładko.
  • Dodać jogurt skyr i ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia.
  • Dodać jabłko i wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron po około 4 minuty.
  • Podawać na ciepło na śniadanie lub na deser.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej