Wyśmienite placki szarlotkowe podaję i na śniadanie, i na deser. Są łatwe, szybkie i przepyszne

Dieta wegetariańska
Pyszne i aromatyczne placki szarlotkowe zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia. Ich przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne. To dobry pomysł na słodkie śniadanie na ciepło, ale można je też podawać na deser. Sprawdzą się zawsze i smakują każdemu. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na pyszne domowe placki szarlotkowe.
Z czego zrobić placki szarlotkowe?
Do przygotowania ciasta na znakomite placki o smaku szarlotki wykorzystuje się proste składniki. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Zaletą tego przepisu jest to, że placki można robić przez cały rok. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach. Chociaż placki są idealnie słodkie, nie dodaje się do nich białego cukru. Jego rolę pełni słodzik. Można dodać dwie łyżki ksylitolu lub erytrytolu.
Co jest potrzebne, aby usmażyć furę pysznych i aromatycznych placków szarlotkowych? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- składniki suche – mąka pszenna, słodzik, cynamon
- składniki mokre – naturalny jogurt islandzki skyr, jajka, ekstrakt waniliowy
- dodatkowe składniki – jabłko, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić placki szarlotkowe?
Przepis na placki szarlotkowe jest nie tylko prosty. Przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga długich godzin w kuchni. Placki o smaku szarlotki zawsze się udają i znikają z talerzy jeszcze szybciej. Do smażenia można wykorzystać olej kokosowy lub masło klarowane, które nada dodatkowego smaku. Placki można też usmażyć bez tłuszczu. W tej wersji przyda się patelnia pokryta specjalną powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
Jak usmażyć pyszne domowe placki szarlotkowe? To wyśmienite małe danie zachwyca nie tylko łatwym przygotowaniem, ale i obłędnym smakiem.
- 1. krok – pokrojenie jabłka
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – zmiksowanie składników suchych i mokrymi
- 4. krok – wymieszanie ciasta na placki z jabłkami
- 5. krok – usmażenie placków szarlotkowych na patelni
Z czym podawać placki szarlotkowe?
Pyszne i aromatyczne placki o smaku ciasta z jabłkami można podawać o każdej porze dnia. To idealna propozycja na słodkie śniadanie na ciepło. To również pomysł na deser. Smacznie komponują się z różnymi dodatkami, które podkręcają ich smak. Do placków szarlotkowych na śniadanie można podać naturalny jogurt, miód lub syrop klonowy czy świeże sezonowe owoce. W wersji deserowej sprawdzi się cukier puder lub polewa czekoladowa. Świetnie smakują z bitą śmietaną. W każdej wersji placki szarlotkowe prezentują się apetycznie, a wrażenia smakowe są wyśmienite. Na pewno na jednej porcji się nie skończy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka naturalnego jogurtu islandzkiego skyr
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 2 łyżki słodzika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę, usuwając gniazda nasienne.
- Do miski przesypać mąkę pszenną, słodzik, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
- Wbić jajka i zmiksować na gładko.
- Dodać jogurt skyr i ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia.
- Dodać jabłko i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron po około 4 minuty.
- Podawać na ciepło na śniadanie lub na deser.