Domowe trufle czekoladowe. Przepis na wyjątkowy deser
2021-03-29
średni
30 min
4
Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser. Ładnie opakowane mogą być również miłym prezentem dla najbliższych. Sprawdź nasz łatwy przepis na domowe, czekoladowe słodkości.
SKŁADNIKI
- 10 tabliczek czekolady minimum 70%
- 375g śmietany kremówki
- kakao w proszku
- dwa opakowania cukru wanilinowego
- kieliszek (lub odrobinę więcej) czystej wódki, likieru pomarańczowego, brandy lub rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 7 tabliczek połamanej czekolady rozpuszcamy w misce nad kąpielą wodną (miska nie może dotykać gotującej się wody) lub w kuchence mikrofalowej (ustawionej najwyżej na połowę mocy! – to ważne by czekolada się nie przypaliła).
- Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Łączymy ją z rozpuszczoną czekoladą, dodajemy cukier wanilinowy i alkohol (można pominąć alkohol jeśli trufle będą jadły dzieci).
- Wylewamy masę czekoladową do sporej formy (tak by wysokość masy miała 2-2,5cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
- Schłodzoną masę nacinamy nożem w kratkę o boku 1,5-2cm i wyjmujemy z papierem z formy.
- Szybko formujemy kulki i wstawiamy ponownie do lodówki do schłodzenia.
- Resztę czekolady rozpuszczamy, czekamy aż trochę przestygnie ale nie zgęstnieje, obtaczamy w niej pojedynczo dobrze schłodzone kulki. Jeśli nie będą teraz idealnie okrągłe to nic – prawdziwe trufle nie są przecież idealne.
- Znowu przez chwilę schładzamy trufle czekoladowe w lodówce i na koniec posypujemy je kakao w proszku.
- Przekładamy trufle do ładnego pojemnika, na przykład metalowego pudełka i przechowujemy w lodówce. Zjadamy w ciągu 3 tygodni.