Kostka czekoladowa, czyli domowe Ptasie Mleczko
2022-01-10
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Domowe ptasie mleczko w wersji alternatywnej, czyli kostka czekoladowa o smaku kokosu podbije wasze serca i żołądki. W tej lub odwrotnej kolejności. Kostka czekoladowa przygotowana według tego przepisu ma kokosowy smak i zapach. Mleko kokosowe i miód w odpowiedniej proporcji można zamienić na tę samą ilość słodkiego skondensowanego mleka.
SKŁADNIKI
- 1 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki agaru, karagenu lub żelatyny spożywczej
- 1/2 szklanki ciemnego kakao w proszku
- 1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego
- 4 łyżki kokosowych wiórków do dekoracji
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżka esencji waniliowej
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia formy do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
- Ciepły roztwór żelatyny przelać do malaksera lub miksera kielichowego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
- Płyn wylać do płaskiego natłuszczonego naczynia i wystudzić.
- Gdy masa się zetnie, pokroić ją nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Obtoczyć w wiórkach kokosowych i gotowe.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę