Kostka czekoladowa, czyli domowe Ptasie Mleczko

Kostka czekoladowa, czyli domowe Ptasie Mleczko
Autor: Shutterstock.com Kostka czekoladowa, czyli domowe Ptasie Mleczko
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Domowe ptasie mleczko w wersji alternatywnej, czyli kostka czekoladowa o smaku kokosu podbije wasze serca i żołądki. W tej lub odwrotnej kolejności.  Kostka czekoladowa przygotowana według tego przepisu ma kokosowy smak i zapach. Mleko kokosowe i miód w odpowiedniej proporcji można zamienić na tę samą ilość słodkiego skondensowanego mleka. 

SKŁADNIKI

  • 1 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki agaru, karagenu lub żelatyny spożywczej
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao w proszku
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego
  • 4 łyżki kokosowych wiórków do dekoracji
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia formy do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
  • Ciepły roztwór żelatyny przelać do malaksera lub miksera kielichowego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
  • Płyn wylać do płaskiego natłuszczonego naczynia i wystudzić.
  • Gdy masa się zetnie, pokroić ją nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Obtoczyć w wiórkach kokosowych i gotowe. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej