Domowe pastylki miętowe w czekoladzie bez cukru - lepsze niż After Eights

Domowe pastylki miętowe w czekoladzie bez cukru, lepsze niż After Eights
Autor: Shutterstock.com Domowe pastylki miętowe w czekoladzie bez cukru, lepsze niż After Eights
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Połączenie gorzkiej czekolady i świeżej mięty pieprzowej to wyjątkowa uczta. Co więcej, nasze czekoladowo-miętowe pastylki o niskiej zawartości węglowodanów nie zawierają cukru! Są lepsze od kultowych After Eights. Sprawdźcie nasz przepis i oceńcie sami! 

SKŁADNIKI

  • 120 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego (stała część osiada na wierzchu puszki)
  • 60 g erytrytolu cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej
  • 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 15 g masła kakaowego (można zastąpić 1 łyżką oleju kokosowego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby uzyskać krem ​​miętowy, wymieszaj za pomocą mikscera olej kokosowy z mlekiem kokosowym.
  • Do mieszaniny stopniowo przesiej cukier puder do miski, mieszając, a następnie dodaj ekstrakt z mięty pieprzowej.
  • Teraz wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na papierze do pieczenia ułóż czubatą łyżkę masy miętowej i uformować w okrąg lub prostokąt o grubości około 2 cm. Powtórz ten proces z pozostałą śmietaną, aż na papierze do pieczenia pojawi się około 12 do 14 kółek lub kwadratów. Tak powstaną miętowe pastylki. Umieść tackę w zamrażarce i pozwól nadzieniu zastygnąć. Zamrażaj go przez 2 godziny.
  • Tuż przed wyjęciem nadzienia z zamrażarki połam czekoladę na kawałki i rozpuść je razem z masłem kakaowym w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej glazury. 
  • Wyjmij nadzienie z zamrażarki i wkładaj pojedyczno zamarznięte pastylki miętowe do polewy czekoladowej. Ostrożnie wyjmij za pomocą widelca gotową pastylkę z czekolady, pozwól, aby nadmiar czekolady spłynął i umieść pastylkę w czekoladzie z powrotem na blasze do pieczenia. Kontynuuj, aż wszystkie pastylki zostaną pokryte czekoladą.
  • Włóż blachę do lodówki na około 30 minut, aż czekolada zastygnie. Od teraz możesz się cieszyć beztroskimi czekoladowo-miętowymi pastylkami własnej roboty!
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej