Domowe lody kiwi ze szpinakiem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Domowe lody kiwi ze szpinakiem mają intensywny zielony kolor i orzeźwiający smak. Lody o smaku kiwi są proste w wykonaniu. Wystarczy mieć foremki do lodów z patyczkami i gotowe.
Szpinak jako surowiec do przygotowania lodów? Czemu nie! Szpinak ma bardzo delikatny, neutralny smak, dlatego nadaje się idealnie na bazę do wszelkich sałatek, a także do wypieków - słodkich i wytrawnych. Można z niego przygotowywać smoothie z dodatkiem owoców lub warzyw o bardziej zdecydowanym smaku. Szpinak jest dobry na wszystko!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 garści młodego szpinaku, najlepszy będzie tzw. szpinak baby
- 1 limonka
- 3 owoce kiwi
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiwi zblendować z jogurtem naturalnym.
- Z limonek wycisnąć sok i wlać do masy.
- Dodać młody szpinak, miód i ponownie zblendować.
- Powstały koktajl przelać do foremek, włożyć patyczki do lodów i mrozić przez co najmniej kilka godzin w zamrażalniku.