Domowe lizaki: jak zrobić zdrowe lizaki bez syropu kukurydzianego
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Domowe lizaki to pyszna zabawa dla dzieci i dorosłych. Lizaki zrobione w domu nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Proponujemy lizaki truskawkowe, ale możecie zrobić dowolne, dodając ulubione soki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru
 - 2/3 szklanki soku truskawkowego, wyciśniętego ze świeżych truskawek
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 1/8 łyżeczki soli kwasu winowego (opcjonalnie, jako stabilizator)
 - naturalny barwnik czerwony
 - patyczki drewniane
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier wymieszać z sokiem truskawkowym, sokiem cytrynowym i ewentualnie z solą kwasu winowego.
 - Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Otrzymamy gęsty syrop.
 - Wykonać próbę. Do szklanki z zimną wodą upuścić 1 kroplę gorącego syropu. Jeśli kropla pod wpływem zimna zamieni się w twardą kulkę, to znaczy, że syrop jest gotowy.
 - Zdjąć z ognia syrop. Dodać ekstrakt wanilii i kilka kropel barwnika. Wymieszać.
 - Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wylać w odstępach porcje syropu. W zastygającą masę włożyć drewniane patyczki. Tak, aby co najmniej 1,5 cm patyczka zanurzone było w syropie.
 - Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.