Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

Ciasto z cukinii
Autor: Shutterstock Dietetyczne ciasto z cukinii smakuje jak najlepsze brownie.
łatwy
40 min
4

To ciasto wygląda i smakuje jak pyszne, ale bardzo kaloryczne brownie, tymczasem jedna porcja dostarcza ok 180 kcal. Ciasto z cukinii to świetne rozwiązanie, kiedy mamy chęć na coś słodkiego, co nie będzie kaloryczną bombą.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki startej cukinii
  • 0,5 szklanki erytrolu
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • łyżka zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kako
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki musu z gruszek
  • szczypta przyprawy do piernika
  • szczypta cukru waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesianą mąkę wymieszać z kakao, migdałami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
  • Jajka utrzeć na gładką masę z erytrolem.
  • Cukinię wymieszać z musem, dodać masę jajeczną i dokładnie połączyć.
  • Na koniec do ciasta dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
  • Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i piec ok 40 min. w 180 st. C.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.