Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

2019-09-04
Ciasto z cukinii
Autor: Shutterstock Dietetyczne ciasto z cukinii smakuje jak najlepsze brownie.
łatwy
40 min
4

To ciasto wygląda i smakuje jak pyszne, ale bardzo kaloryczne brownie, tymczasem jedna porcja dostarcza ok 180 kcal. Ciasto z cukinii to świetne rozwiązanie, kiedy mamy chęć na coś słodkiego, co nie będzie kaloryczną bombą.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

2 szklanki startej cukinii

0,5 szklanki erytrolu

0,5 szklanki mąki owsianej

łyżka zmielonych migdałów

2 łyżki kako

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

4 łyżki musu z gruszek

szczypta przyprawy do piernika

szczypta cukru waniliowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przesianą mąkę wymieszać z kakao, migdałami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.

Jajka utrzeć na gładką masę z erytrolem.

Cukinię wymieszać z musem, dodać masę jajeczną i dokładnie połączyć.

Na koniec do ciasta dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i piec ok 40 min. w 180 st. C.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.