Deser z kawy rozpuszczalnej - przepis na obłędny mus cappuccino
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Deser z kawy rozpuszczalnej to przepyszny mus o smaku cappuccino. Ten przepis jest genialny w swej prostocie. Bez jajek, bez żelatyny, możesz przygotować pyszny krem o niesamowitej puszystości. Schłodzony mus cappuccino to najlepszy deser na upalne lato!
Dobrze schłodzony deser z kawy rozpuszczalnej działa orzeźwiająco i pobudzająco. Szczególnie w upalny dzień. Wystarczy przygotować go wcześniej, by wieczorem rozkoszować się kremowa konsystencją musu o smaku cappuccino. Wyobrażacie to sobie. Dzieci poszły spać, słońce nadal świeci, a wy na balkonie, w ogrodzie, gdziekolwiek, siedzicie wygodnie i wyjadacie małą łyżeczkę ten obłędnie pyszny deser. Kremowy, puszysty, gładko spływający po języku wprost do rozgrzanego gardła. I czujecie, jak wszystkie sprawy tego świata stają się nieważne. Nogi znowu są lekkie, głowa bystra i wypoczęta. Chce się tańczyć, chce się żyć! A może nawet kochać!
Co jest potrzebne do deseru z kawy rozpuszczalnej?
- Oczywiście kawa rozpuszczalna. I to niewiele, bo tylko 2 łyżeczki. Można ją zastąpić naparstkiem espresso.
- Potrzebne jest także masło. To właśnie tłuszcz maślany oraz ten zawieszony w śmietanie nadadzą musowi cudownie aksamintą teksturę.
- Niezbędne jest także kakao. Najlpiej ciemne kakao. Jeszcze lepiej jeśli to kakao z Ghany lub Madagaskaru. Kakao w połączeniu z kawą pobudza i orzeźwia ciało.
- Głównym słodziwem w tym deserze jest słodkie mleko skondensowane. Nie da się go niczym zastąpić.
- Bazą dla musu jest bita śmietana. Wybierz śmietanę o jak najwyższej zawartości tłuszczu. Najlepsza jest śmietana kremówka, zawierająca od 30 do 36% tłuszczu.
- Niezbędne będą także cztery naczynka. Na przykład niskie szklanki - tak zwane literatki - lub pucharki lub miseczki.
Jak zrobić deser z kawy rozpuszczalnej?
- O smaku musu cappuccino decydują dwa składniki: kawa rozpuszczalna i kakao.
- Kawę należy rozpuścić w gorącej wodzie.
- Kakao przesmażyć z masłem. Następnie dodać skondensowane mleko. Tak uzyskana mieszanina będzie słodką bazą dla naszego deseru.
- Kawę należy połączyć z mleczną masą kakaową. I odstawić do przestygnięcia.
- Zimną śmietanę należy ubić na sztywno. Jeśli chcesz mieć pewność, co do jakości ubitej śmietany, to koniecznie ubijaj ją w schłodzonej metalowej misce.
- Na koniec mieszamy ubitą śmietanę z przygotowaną masą cappuccino. Na tym etapie możesz dodać odrobinę rumu lub winiaku. Ostatecznie to deser dla dorosłych.
- Gotowy deser z kawą rozpuszczalną rozkładamy do 4 szklaneczek. I wstawiamy do lodówki, aby stężał i nabrał mocy urzędowej. Należy go schładzać co najmniej 2 godziny.
- Deser można udekorować dodatkową bitą śmietaną lub owocami jagodowymi. Świetnie smakuje z malinami. Dla podkreślenia jego ożywczej mocy dekorujemy deser listkami mięty.
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki sproszkowanej kawy rozpuszczalnej lub espresso
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki kakao
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 2 szklanki (500 ml) zimnej śmietany kremówki 30% lub 36% tłuszczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę rozpuszczalną wymieszaj z gorącą wodą. Odstaw.
- W małym rondelku rozpuść masło. Dodaj kakao i rozpuszczoną kawę. Gotuje i mieszaj, aż mieszanina będzie gładka i jednolita.
- Dodaj słodzone mleko skondensowane i mieszaj do uzyskania jednolitej mieszaniny. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw, aż ostygnie.
- Gdy masa ostygnie, pora wykończyć mus cappuccino.
- Schłodzoną śmietanę ubij do uzyskania sztywnych szczytów.
- Do ubitej śmietany dodaj masę czekoladową i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż mus do czterech szklaneczek - literatek - i schładzaj w lodówce przez 2 godziny lub do zestalenia.