Deser z kawy rozpuszczalnej - przepis na obłędny mus cappuccino

Deser z kawy rozpuszczalnej - przepis na obłędny mus cappuccino
Autor: Shutterstock.com Mus cappucino - przepyszny deser z kawy rozpuszczalnej
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Deser z kawy rozpuszczalnej to przepyszny mus o smaku cappuccino. Ten przepis jest genialny w swej prostocie. Bez jajek, bez żelatyny, możesz przygotować pyszny krem o niesamowitej puszystości. Schłodzony mus cappuccino to najlepszy deser na upalne lato!

Dobrze schłodzony deser z kawy rozpuszczalnej działa orzeźwiająco i pobudzająco. Szczególnie w upalny dzień. Wystarczy przygotować go wcześniej, by wieczorem rozkoszować się kremowa konsystencją musu o smaku cappuccino. Wyobrażacie to sobie. Dzieci poszły spać,  słońce nadal świeci, a wy na balkonie, w ogrodzie, gdziekolwiek, siedzicie wygodnie i wyjadacie małą łyżeczkę ten obłędnie pyszny deser. Kremowy, puszysty, gładko spływający po języku wprost do rozgrzanego gardła. I czujecie, jak wszystkie sprawy tego świata stają się nieważne. Nogi znowu są lekkie, głowa bystra i wypoczęta. Chce się tańczyć, chce się żyć! A może nawet kochać! 

Co jest potrzebne do deseru z kawy rozpuszczalnej?

  • Oczywiście kawa rozpuszczalna. I to niewiele, bo tylko 2 łyżeczki. Można ją zastąpić naparstkiem espresso. 
  • Potrzebne jest także masło. To właśnie tłuszcz maślany oraz ten zawieszony w śmietanie nadadzą musowi cudownie aksamintą teksturę. 
  • Niezbędne jest także kakao. Najlpiej ciemne kakao. Jeszcze lepiej jeśli to kakao z Ghany lub Madagaskaru. Kakao w połączeniu z kawą pobudza i orzeźwia ciało. 
  • Głównym słodziwem w tym deserze jest słodkie mleko skondensowane. Nie da się go niczym zastąpić.
  • Bazą dla musu jest bita śmietana. Wybierz śmietanę o jak najwyższej zawartości tłuszczu. Najlepsza jest śmietana kremówka, zawierająca od 30 do 36% tłuszczu. 
  • Niezbędne będą także cztery naczynka. Na przykład niskie szklanki - tak zwane literatki - lub pucharki lub miseczki. 

Jak zrobić deser z kawy rozpuszczalnej?

  • O smaku musu cappuccino decydują dwa składniki: kawa rozpuszczalna i kakao.
  • Kawę należy rozpuścić w gorącej wodzie. 
  • Kakao przesmażyć z masłem. Następnie dodać skondensowane mleko. Tak uzyskana mieszanina będzie słodką bazą dla naszego deseru.
  • Kawę należy połączyć z mleczną masą kakaową. I odstawić do przestygnięcia. 
  • Zimną śmietanę należy ubić na sztywno. Jeśli chcesz mieć pewność, co do jakości ubitej śmietany, to koniecznie ubijaj ją w schłodzonej metalowej misce. 
  • Na koniec mieszamy ubitą śmietanę z przygotowaną masą cappuccino. Na tym etapie możesz dodać odrobinę rumu lub winiaku. Ostatecznie to deser dla dorosłych. 
  • Gotowy deser z kawą rozpuszczalną rozkładamy do 4 szklaneczek. I wstawiamy do lodówki, aby stężał i nabrał mocy urzędowej. Należy go schładzać co najmniej 2 godziny. 
  • Deser można udekorować dodatkową bitą śmietaną lub owocami jagodowymi. Świetnie smakuje z malinami. Dla podkreślenia jego ożywczej mocy dekorujemy deser listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki sproszkowanej kawy rozpuszczalnej lub espresso
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 szklanki (500 ml) zimnej śmietany kremówki 30% lub 36% tłuszczu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawę rozpuszczalną wymieszaj z gorącą wodą. Odstaw. 
  • W małym rondelku rozpuść masło. Dodaj kakao i rozpuszczoną kawę. Gotuje i mieszaj, aż mieszanina będzie gładka i jednolita. 
  • Dodaj słodzone mleko skondensowane i mieszaj do uzyskania jednolitej mieszaniny. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw, aż ostygnie.
  • Gdy masa ostygnie, pora wykończyć mus cappuccino.
  • Schłodzoną śmietanę ubij do uzyskania sztywnych szczytów. 
  • Do ubitej śmietany dodaj masę czekoladową i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż mus do czterech szklaneczek - literatek - i schładzaj w lodówce przez 2 godziny lub do zestalenia.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej