Deser w słoiczku z chia, sezamem i DAIM MINI: przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Deser z jogurtu i orzechów, choć nie jest małokaloryczny, to na pewno zdrowszy niż gotowe słodycze. Na dodatek jest wykwintny i oryginalny, a jego wygląd - niezwykle kuszący!
SKŁADNIKI
- 1 szt. jogurt naturalny
- garść orzechów
- 5 g masła
- 5 g mąki
- 10 g cukru brązowego
- mini batoniki Daim (ok.4-5 szt.)
- pwoce sezonowe: maliny, jeżyny
- Na ciasteczko:
- 5 łyżeczek cukru brązowego
- 3 łyżeczki chia
- 3 łyżeczki białego sezamu
- 5 g masła
- mięta bądź melisa do przystrojenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od wykonania ciasteczka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy cukier, dodajemy masło. Wsypujemy sezam, chia i wszystko dokładnie mieszamy.
- Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy masę, przykrywamy ją drugim arkuszem i całość wałkujemy na grubość ok. 2mm. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Orzechowa ziemia: orzechy siekamy drobno i wrzucamy do miski. Do miski dodajemy także 5 g masła, 5 g mąki i 10 g cukru. Mieszamy wszystko ręką na kruszonkę. Jeśli będzie za mało „krusząca” dodajemy trochę mąki.
- Rozkładamy kruszonkę na papierze do pieczenia na blaszce, wkładamy do pieca rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 10 min aż zbrązowieje.
- Następnie oczyszczamy owoce - delikatnie je „odmuchując” (bez mycia), a Mini batonik Daim siekamy drobno.
- W słoiczkach (mogą być po jogurcie) układamy warstwami: ostudzoną orzechową ziemię, warstwę jogurtu naturalnego, pokrojone Mini batoniki Daim, a na końcu owoce sezonowe.
- Ciasteczko z chia kruszymy na większe kawałki i posypujemy nim deser.
- Na koniec dekorujemy deser Mini batonikiem Daim (wbitym w całości na wierzchu) oraz przystrajamy miętą bądź melisą.
- Przed podaniem schładzamy ok. 1 godzinę.