Deser owocowy "Źródło młodości" z pestkami granatu: przepis

2021-03-29
Deser owocowy Źródło młodości
Autor: Monika Mrozowska Prawdziwą gwiazdą i bombą witaminową w tym deserze są pestki granatu
łatwy
15 min
4

Przepis na ten prosty i z zdrowy deser owocowy pochodzi z książki "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie" Moniki Mrozowskiej (Wydawnictwo Zwierciadło). Wśród składników znajdują się pestki granatu - chrupiące, soczyste i wyjątkowo zdrowe.

"Źródło młodości" nie bez powodu!

Granat wspomaga trawienie, a dzięki temu, że zawiera bardzo dużo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, działa odmładzająco na skórę. Pomarańcze są nie tylko doskonałym źródłem błonnika, lecz także beta-karotenu, kwasu foliowego i witaminy C, która korzystnie wpływa na przyswajalność żelaza występującego w morelach.

Olejek pomarańczowy zawarty w skórce tego owocu wykazuje silne właściwości uspokajające i antydepresyjne. Uwaga! Podczas jedzenia pomarańczy nie usuwajmy z niej błonek oddzielających cząstki. Znajdują się tam flawonoidy, które wzmacniają przyswajalność witaminy C.

SKŁADNIKI

  • 1 duży granat
  • 1/4 małego arbuza
  • 2 pomarańcze
  • 4 dojrzałe morele

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z granatu wydobywamy pestki. Arbuza kroimy w małą kostkę, a z pomarańczy wyciskamy sok.
  • Morele pozbawione pestek miksujemy razem ze skórką na sos.
  • Pestki granatu, pokrojonego arbuza i sok z pomarańczy delikatnie mieszamy i przekładamy do miseczek.
  • Ozdabiamy dużą łyżką sosu morelowego.