Deser owocowy "Źródło młodości" z pestkami granatu: przepis
Przepis na ten prosty i z zdrowy deser owocowy pochodzi z książki "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie" Moniki Mrozowskiej (Wydawnictwo Zwierciadło). Wśród składników znajdują się pestki granatu - chrupiące, soczyste i wyjątkowo zdrowe.
"Źródło młodości" nie bez powodu!
Granat wspomaga trawienie, a dzięki temu, że zawiera bardzo dużo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, działa odmładzająco na skórę. Pomarańcze są nie tylko doskonałym źródłem błonnika, lecz także beta-karotenu, kwasu foliowego i witaminy C, która korzystnie wpływa na przyswajalność żelaza występującego w morelach.
Olejek pomarańczowy zawarty w skórce tego owocu wykazuje silne właściwości uspokajające i antydepresyjne. Uwaga! Podczas jedzenia pomarańczy nie usuwajmy z niej błonek oddzielających cząstki. Znajdują się tam flawonoidy, które wzmacniają przyswajalność witaminy C.
SKŁADNIKI
- 1 duży granat
- 1/4 małego arbuza
- 2 pomarańcze
- 4 dojrzałe morele
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z granatu wydobywamy pestki. Arbuza kroimy w małą kostkę, a z pomarańczy wyciskamy sok.
- Morele pozbawione pestek miksujemy razem ze skórką na sos.
- Pestki granatu, pokrojonego arbuza i sok z pomarańczy delikatnie mieszamy i przekładamy do miseczek.
- Ozdabiamy dużą łyżką sosu morelowego.