Deser lodowy o smaku czekolady z marakują i migdałami [PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kwaśny smak marakui złagodzony aksamitnym smakiem mleczno-czekoladowego kremu - to doskonały pomysł na deser! Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- 9 gałek lodów o smaku czekoladowym
- 3 marakuje
- garść prażonych migdałów
- tabliczka gorzkiej czekolady
- szczypta chilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały należy prażyć na suchej patelni, na małym ogniu ok. 4-5 minut aż do momentu uzyskania przez nie złotej barwy.
- Marakuję należy przeciąć na pół i wydrążyć cząstki owoców łyżeczką.
- Połowę miąższu umieścić na dnie pucharka, następnie nałożyć na nią lody.
- W rondelku lub w kąpieli wodnej należy rozpuścić gorzką czekoladę i doprawić ją szczyptą chilli.
- Drugą częścią miąższu należy umieścić na lodach, posypać ciepłymi jeszcze migdałami i polać powstałym z czekolady i chilli sosem.