Deser bez wyrzutów sumienia. Kakaowy pudding, który zaskoczy zawartością
Deser, po którym nie będziemy mieć wyrzutów sumienia? Ten pudding kakaowy sprawdzi się idealnie. Jest nietypowy, jednak wychodzi niezwykle smacznie i ma bardzo wysoką zawartość białka. Jednak składniki mogą zadziwiać. Jego podstawą są bowiem... jajka ugotowane na twardo.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prosty i zdrowy deser. Pomysł na wysokobiałkowy pudding kakaowy
Zaskakujący deser, po którym nie musimy mieć wyrzutów sumienia. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie, a jego główny składnik może okazać się zaskakujący. Otóż podstawą tego deseru są... jajka na twardo.
Choć niektórzy mogą być zaskoczeniu tym dodatkiem, to jednak przygotowany z niego deser wcale jajkami nie smakuje. Wychodzi gładki, kremowy i przepyszny. To wspaniały pomysł jednakowo na śniadanie, deser czy jako przekąskę po treningu.
Świetnie sprawdzi się u osób na diecie keto czy wysokobiałkowej, unikających glutenu oraz u tych, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Ugotowane jajka mają bowiem neutralny smak, ale zawierają za to całą masę białka, witamin i tłuszczów. Jeśli połączymy je z kakao, mlekiem i bananem stworzymy ciekawy i smaczny deser.
Deser ten jest prosty w przygotowaniu i możemy go łatwo modyfikować. Dodajmy ulubione owoce, masło orzechowe czy bitą śmietanę (choć w tym przypadki będzie mniej zdrowy). Smakować będzie jak czekoladowy mus, ale wyjdzie znacząco zdrowszy.
SKŁADNIKI
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 100 ml mleka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wrzucamy je do blendera razem z pozostałymi składnikami.
- Całość dokładnie blendujemy, aż masa będzie gładka.
- Przekładamy do miseczek.
- Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Podajemy schłodzony.