Deser bez wyrzutów sumienia. Kakaowy pudding, który zaskoczy zawartością

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Deser, po którym nie będziemy mieć wyrzutów sumienia? Ten pudding kakaowy sprawdzi się idealnie. Jest nietypowy, jednak wychodzi niezwykle smacznie i ma bardzo wysoką zawartość białka. Jednak składniki mogą zadziwiać. Jego podstawą są bowiem... jajka ugotowane na twardo.
Prosty i zdrowy deser. Pomysł na wysokobiałkowy pudding kakaowy
Zaskakujący deser, po którym nie musimy mieć wyrzutów sumienia. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie, a jego główny składnik może okazać się zaskakujący. Otóż podstawą tego deseru są... jajka na twardo.
Choć niektórzy mogą być zaskoczeniu tym dodatkiem, to jednak przygotowany z niego deser wcale jajkami nie smakuje. Wychodzi gładki, kremowy i przepyszny. To wspaniały pomysł jednakowo na śniadanie, deser czy jako przekąskę po treningu.
Świetnie sprawdzi się u osób na diecie keto czy wysokobiałkowej, unikających glutenu oraz u tych, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Ugotowane jajka mają bowiem neutralny smak, ale zawierają za to całą masę białka, witamin i tłuszczów. Jeśli połączymy je z kakao, mlekiem i bananem stworzymy ciekawy i smaczny deser.
Deser ten jest prosty w przygotowaniu i możemy go łatwo modyfikować. Dodajmy ulubione owoce, masło orzechowe czy bitą śmietanę (choć w tym przypadki będzie mniej zdrowy). Smakować będzie jak czekoladowy mus, ale wyjdzie znacząco zdrowszy.
SKŁADNIKI
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 100 ml mleka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wrzucamy je do blendera razem z pozostałymi składnikami.
- Całość dokładnie blendujemy, aż masa będzie gładka.
- Przekładamy do miseczek.
- Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Podajemy schłodzony.