Deser bez wyrzutów sumienia. Kakaowy pudding, który zaskoczy zawartością

Deser bez wyrzutów sumienia. Kakaowy pudding, który zaskoczy zawartością
Autor: Shutterstock.com Deser bez wyrzutów sumienia. Kakaowy pudding, który zaskoczy zawartością
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Deser, po którym nie będziemy mieć wyrzutów sumienia? Ten pudding kakaowy sprawdzi się idealnie. Jest nietypowy, jednak wychodzi niezwykle smacznie i ma bardzo wysoką zawartość białka. Jednak składniki mogą zadziwiać. Jego podstawą są bowiem... jajka ugotowane na twardo.

Prosty i zdrowy deser. Pomysł na wysokobiałkowy pudding kakaowy

Zaskakujący deser, po którym nie  musimy mieć wyrzutów sumienia. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie, a jego główny składnik może okazać się zaskakujący. Otóż podstawą tego deseru są... jajka na twardo.

Choć niektórzy mogą być zaskoczeniu tym dodatkiem, to jednak przygotowany z niego deser wcale jajkami nie smakuje. Wychodzi gładki, kremowy i przepyszny. To wspaniały pomysł jednakowo na śniadanie, deser czy jako przekąskę po treningu.

Świetnie sprawdzi się u osób na diecie keto czy wysokobiałkowej, unikających glutenu oraz u tych, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Ugotowane jajka mają bowiem neutralny smak, ale zawierają za to całą masę białka, witamin i tłuszczów. Jeśli połączymy je z kakao, mlekiem i bananem stworzymy ciekawy i smaczny deser.

Deser ten jest prosty w przygotowaniu i możemy go łatwo modyfikować. Dodajmy ulubione owoce, masło orzechowe czy bitą śmietanę (choć w tym przypadki będzie mniej zdrowy). Smakować będzie jak czekoladowy mus, ale wyjdzie znacząco zdrowszy.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane jajka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wrzucamy je do blendera razem z pozostałymi składnikami.
  • Całość dokładnie blendujemy, aż masa będzie gładka.
  • Przekładamy do miseczek.
  • Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Podajemy schłodzony.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej