Delikatny i puszysty krem twarożkowy do tortu

2021-03-29
Delikatny i puszysty krem twarożkowy do tortu
Autor: Shutterstock Krem z trzykrotnie mielonego twarogu jest idealny do przełożenia czekoladowych biszkoptów
średni
30 min
4

Krem twarożkowy do tortu to delikatna i puszysta masa o nieco kwaskowym smaku. Krem jest  idealny do przełożenia cięższych biszkoptów tłuszczowych. Można jego smak wzbogacić dodatkiem alkoholu gatunkowego. Najlepszy do przygotowania kremu jest twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony, który można kupić w dobrych sklepach. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 320 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego. 
  • 175 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru pudru
  • 65 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • 50 g koniaku lub rumu (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz ekstraktem wanilii do białości.
  • Dodać porcjami słodzone mleko skondensowane, ubijając wszystko razem na najwyższych obrotach.
  • Na tym etapie można dodać koniak lub rum.
  • Dodać mielony twaróg, ubijać jeszcze 1-2 minuty.
  • Tak przygotowany krem nadaje się od razu do użycia. Można go również przechować w lodówce do 12 godzin, a przed użyciem wyjąć go 20 minut wcześniej, aby ponownie stał się miękki i plastyczny.