Delikatny i puszysty krem twarożkowy do tortu
2021-03-29
średni
30 min
4
Krem twarożkowy do tortu to delikatna i puszysta masa o nieco kwaskowym smaku. Krem jest idealny do przełożenia cięższych biszkoptów tłuszczowych. Można jego smak wzbogacić dodatkiem alkoholu gatunkowego. Najlepszy do przygotowania kremu jest twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony, który można kupić w dobrych sklepach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 320 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego.
- 175 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
- 90 g cukru pudru
- 65 g skondensowanego mleka słodzonego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
- 50 g koniaku lub rumu (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz ekstraktem wanilii do białości.
- Dodać porcjami słodzone mleko skondensowane, ubijając wszystko razem na najwyższych obrotach.
- Na tym etapie można dodać koniak lub rum.
- Dodać mielony twaróg, ubijać jeszcze 1-2 minuty.
- Tak przygotowany krem nadaje się od razu do użycia. Można go również przechować w lodówce do 12 godzin, a przed użyciem wyjąć go 20 minut wcześniej, aby ponownie stał się miękki i plastyczny.